Zodra de temperatuur stijgt gaat iedereen naar buiten!

Zodra de temperatuur stijgt gaat iedereen naar buiten!
Posted in: Inspiratie, Seizoenen

Zodra de temperatuur stijgt gaat iedereen naar buiten!

Het wordt weer warmer en dat vinden we fijn. In onze leuke blog lees je wat je allemaal kunt verwachten van het warme weer en jouw terras.

En hoe trek je dan de gasten naar jouw sfeervolle terras? Wat bied je ze aan en hoe zet je het terras neer? Wat zien we vaak terug in de zomermaanden en passen deze drankjes, gerechten en producten ook bij jouw horeca onderneming. Kortom, hoe zorg je ervoor dat je horecazaak helemaal klaar is voor de zomer en het buiten leven. Ga eerst na welke meubels, servies, verpakkingen en andere producten die je nodig hebt aanwezig zijn. Maak dan een checklist wat er nog aan toegevoegd kan worden. Meerderen spullen in één keer aanschaffen kan een hele uitgave zijn, maar dit wordt in de komende maanden terug verdient wanneer het binnen en buiten helemaal vol zit. Dus ontvang de gasten met een grote glimlach en een uistekende service.

Het buiten bedienen van de gasten geeft een andere dimensie aan de handelingen dan binnen. Allereerst moeten alle zit en sta plaatsen buiten goed in de gaten worden gehouden op nieuwe gasten. Laat ze direct weten dat je ziet dat ze er zijn, door een gebaar of door naar ze toe te lopen. Zo voelen de gasten zich direct welkom en zitten ze op hun gemak. Ontwikkel een goed bestelsysteem voor buiten zodat de gasten snel worden bediend, hierdoor wordt er sneller een nieuw drankje besteld en is het tafeltje ook weer sneller vrij voor de volgende gasten. Het nummeren van de tafels kan goed helpen om het overzicht te bewaren en de bediening in te delen. Dit kan met de tafelnummers van Olympia of HVS-Select.

Tafelnummers

Het opnemen van de bestellingen kan op een blocnote dat in een schort met zakje of heupzakje past. Voor buiten is het handig om dienbladen te gebruiken die een anti slip ondergrond hebben, hiermee glijden de glazen en borden niet over het blad heen. Ook het afrekenen kan eenvoudig buiten met een pinapparaat of contant geld. Je kan indien nodig wat wisselgeld in je schort bewaren. Met een rekeningmapje kan de bon discreet worden gepresenteerd en ook de betaling in worden gelegd.

Indeling van buiten

De indeling van de ruimte buiten kan op zoveel manieren dat er niet één perfecte indeling van de meubels en aankleding is. Wel willen we een aantal tips meegeven.

Terrasmeubels zijn er in stoere, warme en strakke materialen. Sluit de sfeer aan met het binnen meubilair of geef juist een hele nieuwe look aan je buiten ruimte. Tafels met 2 stoelen afwisselend met grotere tafels voor meer stoelen brengen gezelligheid en mogelijkheden tot schuiven. Zorg ervoor dat de gasten een mooi uitzicht hebben vanaf elke plaats en dat ze niet tegen de rug van iemand anders aankijken. Naast de tafels en stoelen kan er worden gekozen voor kleden op tafel met bestekmanden. Maak het tafellinnen wel vast aan de tafel met passende clips. Ook placemats zijn buiten goed op de tafels neer te leggen tijdens de lunch of diner. De tafel wordt met mooie placemats snel omgetoverd tot een stijlvol diner. De schijnende zon brengt mensen naar buiten en laat ze genieten op terrassen. Toch vinden mensen het ook fijn om in de schaduw te zitten en hun broodje op te eten. Een parasol bied dan de schaduw en geeft ook sfeer aan de buiten ruimte. Parasols zijn er in het vierkant en rond, in meerderen kleuren en maten.

Al het eten en drinken wordt natuurlijk buiten geserveerd en het risico dat er iets omvalt is wat groter dan binnen. Wanneer er dan borden, kopjes of glazen vallen gaan deze door de hardere ondergrond ook sneller stuk. Dit kan worden voorkomen door een melamine servies te gebruiken voor de bediening buiten. Ook glazen van kunststof kunnen een uitkomst bieden. Melamine borden, kommen en schalen zijn van een zware kwaliteit met een natuurlijke uitstraling. Vaak is dit servies niet te onderscheiden van porselein. Een goed voorbeeld is de serie Pebble van HVS-Select in de kleuren grijs en wit met natuurlijke tinten. Nadat het terras op orde is en de bestelwijze voor alle medewerkers duidelijk, is het de vraag wat je op de menu- en drankenkaart gaat laten zien. Wat serveer je zoal als de temperatuur boven de 25⁰C is? De echte zomertoppers zijn koud, vullen de maag en geven je een ontspannen gevoel.

Wanneer je de mogelijkheden hebt serveer dan ijs. Schepijs of verpakt ijs zijn allebei verkoelend en zijn beiden altijd in trek. Voeg daar een slagroommachine, ijs toppings en versieringen aan toe en de ijsjes kunnen ook worden gepresenteerd als desserts. Tussendoortjes zoals milkshakes, fruitsalades en ijskoffie zijn geschikt voor de gasten die hun momentje willen pakken en even iets willen eten of drinken. Tegenwoordig zijn mensen ook niet meer alleen gericht op de 3 grote maaltijden per dag en nemen ze vaker wat tussendoor. Als horeca kan je deze groep mensen ook snacks aanbieden die eventueel ook in de hand kunnen worden meegenomen.

Slagroommachines

Buiten worden er vele soorten drankjes genuttigd. De alcoholische dranken blijven in trek maar je ziet ook dat alcohol vrij helemaal hip is. Er komen dan ook steeds meer alcoholvrije variaties op de cocktailkaarten. De alcohol vrije soorten bier en zelfs wijnen zien we ook steeds meer toenemen in populariteit. De alcohol vrije drankjes kan je ook zien als het luxe alternatief voor een frisdrank. Cola blijft toch de meest bestelde frisdrank op het terras. Met een toevoeging van ijsblokjes uit een een ijsklontjes machine blijft je cola goed koud. Een frisdrank dat door de jaren heen steeds meer op het terras wordt gezien is ijsthee. Het populaire drankje is in meerderen smaken te verkrijgen en wordt veel geserveerd. Daarnaast zijn de frisdranken met weinig calorieën, zoals het bekende drankje Finley, erg in trek. Deze passen goed bij de alcoholvrije trend en bieden een goede basis voor in mocktails.

Houd ook een plek vrij op de menukaart voor vegetarische en vegan gerechten. Het is voor de gasten fijn wanneer ze keuze hebben tussen gerechten dus ook in deze menusoorten. En ja, er zit een verschil tussen vegetariërs en vegan. Vegetariërs kiezen er voor om geen dieren te eten, omdat ze het er niet mee eens zijn hoe wreed ze worden behandeld. Ze consumeren het vlees van geen enkel dier, ook niet van vissen. Vegan is een manier van leven en niet alleen een manier van eten. Het is een overtuiging dat dieren om hun eigen redenen bestaan en het recht hebben om met respect te worden behandeld. Mensen mogen dieren dan ook niet uitbuiten. Naast het vermijden van elk soort dierenvlees, consumeren vegans ook geen zuivel producten zoals melk, kaas, ijs en yoghurt of andere producten die van dieren afkomstig zijn zoals eieren.  Naast de vegetarische en vegan gerechten zijn er ook snacks, bijvoorbeeld de vegan kebab, carrot hotdogs en plantaardige burgers. Een stukje vlees of vis speelt dus niet langer de hoofdrol in elk gerecht. Hierin zien we dus echt dat mensen bewuste keuzes maken en dat deze alternatieven ook daadwerkelijk lekker kunnen zijn.

Disposables

Disposables

Het bezorgen van eten en drinken blijft maar groeien. Mocht je deze mogelijkheid nog niet aan je restaurant, lunchroom of snackbar hebben toegevoegd dan is dit zeker een waardevolle stap. In de maanden dat het warm weer is kan er zelfs op de fiets worden bezorgd. Een snelle bezorging in de steden en je brengt direct een gezond beeld van je onderneming naar buiten. Alle voorbereidingen kunnen vanuit de keuken worden verzorgd en vers worden gehouden in saladettes en koelingen. Bij het bezorgen en het meegeven van maaltijden is het verstandig om vast vooruit te denken. Vanaf 2021 is het namelijk niet langer toegestaan om plastic wegwerpartikelen te gebruiken. Zoek hiervoor alvast de duurzame alternatieven voor de producten zoals plastic tasjes, borden, bekers, rietjes en piepschuim bakjes. Bij ons is er vooruit gedacht en staat er inmiddels een uitgebreid assortiment met biologische afbreekbare producten voor je klaar. Neem gerust een kijkje.

4 years ago