Döner kebab
Bij de Horecavoordeelshop hebben we ook apparaten met een specifieke functie, de döner kebab grill is er zo één. Een veel gebruikt keukenapparaat voor het grillen van een groot stuk gekruid vlees, om het daarna eraf te schaven en op een broodje of bij de patat te serveren. Dit kan lamsvlees, rundvlees, kip, kalkoen of varkensvlees zijn. De motor van het grill apparaat zit boven of onderin en verhit de 2 of 4 zones welke het vlees weer verwarmen. Hoe meer zones, hoe groter het stuk vlees kan zijn wat aan de spies wordt geregen. De döner kebab grill is er op gas en elektrisch, zo kan je de manier van grillen aanpassen op de huidige aansluitingen in je keuken. De kebab apparatuur is tussen de 90 centimeter en 112 centimeter hoog. Je kan deze op een stevige werkbank of een passend roestvrijstalen onderstel plaatsen voor een hygiënische werkwijze en de juiste werkhoogte.
Een aantal kenmerken van de döner kebab grill
Döner kebab grills worden veel gebruikt in restaurants die zich specialiseren in de Griekse, Turkse of Midden Oosterse keuken. De grillgerechten worden veel geserveerd in de welbekende shoarmazaken, gyros restaurants, foodtrucks, pizzaria’s of in grillrooms. Het verschil tussen de kebab grills is de hoogte van het apparaat, op welke wijze het vlees wordt verhit en waar de motor zit. Het aantal verhitzones bepaald hoeveel kilogram vlees je tegelijkertijd kan bereiden. Hoe meer branders, hoe meer vlees je tegelijk kan grillen. Dit varieert tussen de 20 tot 70 kilogram voor 2 tot 4 branders. De temperatuur voor elke brander is afzonderlijk in te stellen en de meeste onderdelen van de kebab grill zijn roestvrijstaal.
“Döner heeft als betekenis “draait”
Hoe wordt het grote stuk vlees gemaakt wat op de spies zit van het kebab apparaat?
Het grote stuk gekruide vlees wordt speciaal gemaakt. De lappen vlees worden allemaal achter elkaar geprikt op een grote pen met een scherpe punt. Wanneer de hele pen is gevuld met de lappen vlees gaat er een stuk plastic omheen. Daarna wordt de pen eruit gehaald. Door de druk van het plastic blijven alle lappen vlees aan elkaar plakken en lijkt het één groot stuk vlees. Voor het gebruik haal je het stuk plastic eraf en hang je het vlees aan de spies. Wanneer het hele stuk vlees is gegaard kan er met een elektrische schaaf plakjes vanaf worden gehaald. De smaak van het vlees kan je variëren door het soort vlees, de kruiden, de bereiding en de manier van het opdienen.
De döner kebab grill is eenvoudig in onderhoud
Met een regelmatige schoonmaak gaat je kebab grill langer mee en zal het apparaat optimaal blijven presteren. De grill zal niet heel erg vies worden tijdens het grillen van het vlees. Toch moet deze na ieder gebruik worden gereinigd. Zorg ervoor dat de grill eerst afkoelt voordat je gaat schoonmaken. De vleesplaat en de spies kunnen met een doek en een warm sopje worden gereinigd.
Het schaven van het vlees gebeurt met een kebabsmes of shoarma snijder
Bij de Horecavoordeelshop hebben we meerderen elektrische messen voor het schaven van het vlees. Het geroosterde vlees moet eraf gehaald worden met een elektrisch mes, wanneer je de döner kebab grill aanschaft kan je dus niet zonder. De messen zijn gemaakt van roestvrij staal die gemakkelijk door het vlees heen snijden. Wanneer je voor een set kiest is dit inclusief een messenslijper, reserve mes, stroomkabel en gereedschap. De snijddikte kan je instellen op het apparaat, tussen de 0,5 en 8 millimeter. Voor een eenvoudig gebruik is het mes zo licht mogelijk gemaakt met bijvoorbeeld een kunststof handvat. Het mes kan in de vaatwasser worden gereinigd, deze moet wel eerst worden los gehaald. Het handvat mag nooit onder water komen. De shoarma snijder snijd met de messen brede stroken van 4 millimeter.