Welk keukenmes past het best bij jouw toepassing

Welk keukenmes past het best bij jouw toepassing
Posted in: Koopgids, Keukengerei

Welk keukenmes past het best bij jouw toepassing

Welk keukenmes past het best bij jouw toepassing?

Het kiezen van het juiste mes hangt af van verschillende factoren, bijvoorbeeld welke gerechten worden er geserveerd, hoe vaak wordt een mes gebruikt en de omgeving waarin het mes gebruikt wordt. Het vinden van de juiste messen is heel belangrijk voor elke professionele kok. De meeste koks hebben een voorkeur naar een bepaald merk van een keukenmes, waar zij het beste gevoel bij krijgen en het beste mee kunnen werken. Veel messen hebben een specifiek doeleinde waarvoor ze gebruikt worden, er zijn ook messen die geschikt zijn voor de meeste voorkomende werkzaamheden. Er zijn 2 veelvoorkomende type messen, messen voor de Europese keuken en messen voor de Aziatische keuken. Het verschil tussen deze messen is als volgt: Europese messen welke vooral geproduceerd worden in Duitsland, Zwitserland of Frankrijk zijn vaak zwaarder en gemaakt voor het snijden van de grotere ingrediënten uit de Westerse keuken. Japanse messen zijn vaak dunner en erg geschikt voor de lichte ingrediënten en de ingewikkelde stijl van bereiden uit de Aziatische keuken.

Uitleg over verschillende kenmerken

Gesmede messen

Gesmede messen zijn over het algemeen handgemaakt en worden gemaakt volgens een ingewikkeld proces dat uit verschillende stappen bestaat. Een stuk massief of gepoederd staal wordt verhit en vervolgens in de juiste vorm geslagen. Hierna wordt het mes boven de maximale temperatuur verhit, geblust en getemperd tot de gewenste hardhard bereikt wordt. Na het smeden en temperen wordt het mes gepolijst en geslepen. Gesmede messen zijn vaak dikker en zwaarder dan gestanste messen.

Het lemmet van het mes

Keukenmessen zijn over het algemeen helemaal recht, in sommige gevallen hebben zij een toelopend lemmet, zoals bijvoorbeeld een koksmes. Het snijvlak van het lemmet kan glad zijn of uitgevoerd met kartels. Er zijn ook messen met kuiltjes in het lemmet, zodat er luchtbellen ontstaan tussen het mes en de gesneden producten, hierdoor ervaar je minder weerstand tijdens het snijden. De punt van een mes kan verschillende vormen hebben, bijvoorbeeld bij een koksmes of schilmes is de punt vaak een scherpe driehoekige vorm, terwijl de punt van een Santoku mes schuin afloopt en lange vleesmessen vaak een afgeronde punt hebben.

De krop van het mes

De krop van het mes is een verdikking tussen het lemmet en het heft, dit zorg voor extra stevigheid bij het mes waardoor het extra sterk is. De krop zorgt voor balans en meer controle. Niet elk mes is voorzien van een krop, gestanste messen en Japanse messen hebben deze krop vaak niet en zijn daardoor iets lichter tijdens het gebruik.

Is het mes gestanst?

Deze techniek wordt vaak geassocieerd met goedkopere messen, echter gebruiken verschillende populaire merken deze techniek om hun hoogwaardige messen te produceren. Gestanste messen zijn vaak niet voorzien van een krop. Gestanste messen worden gemaakt uit een stuk dun staal waaruit de vorm in koude toestand wordt gesneden. Vervolgens wordt de vorm verhit om het materiaal sterker te maken en daarna geschuurd, geslepen en gepolijst.

Gekarteld of glad

Het snijvlak van een gekarteld mes heeft tanden die contact maken met het te snijden product en omdat niet het hele snijvlak contact maakt, wat wel bij een glad mes het geval is. Een gekarteld mes is handig voor het snijden van producten die aan de buitenkant stevig zijn en aan de binnenkant zacht, zoals brood of tomaat. Een gekarteld mes blijft over het algemeen langer scherp dan een glad mes, maar is wel lastiger te slijpen.

Hier een kleine greep uit ons assortiment koksmessen

Verschillende soorten messen en hun toepassingen

Chef-/koksmes

Het chefmes of koksmes is van alle messen vaak het echte werkpaard. Het mes heeft een scherpe punt en is tussen de 15 en 36 cm lang. Een modern koksmes is geschikt voor vele doeleinden. Het mes kan gebruikt worden voor het hakken, fijnhakken en in stukken snijden van groenten en vlees.

Schilmesje

Het schilmesje is ideaal voor het vormen, snijden en schillen van allerlei soorten fruit en groente. Het klassieke schilmes heeft een gebogen lemmet (ook wel een ‘vogelsnavel’) dat varieert tussen 5 en 15 cm.

Broodmes

Broodmessen variëren van 15 tot 25,5 cm en hebben een gekarteld lemmet dat moeiteloos door harde korsten en schillen heen gaat. Ook heel handig voor het snijden van gebak, iets waar een mes met een glad lemmet niet eenvoudig doorheen komt.

Fileermes

Het fileermes heeft een flexibel en dun lemmet en is daarom perfect voor de lastig te snijden stukken waar een standaard koksmes moeite mee heeft. Het flexibele lemmet en dunne staal maakt dit mes ook geschikt voor het verwijderen van huid van vis of het snijden van filets. De gebruikelijke lengte van een fileermes is ongeveer tussen de 10 en 23 cm.

Uitbeenmes

Een uitbeenmes is vooral gemaakt om vlees van botten te halen. Dit mes kan bovenhands en onderhands gebruikt worden en dat laatste wordt vaak gedaan door slagers. Een uitbeenmes heeft een dun lemmet met een scherpe punt en is tussen de 13 en 18 cm lang. Een stijf uitbeenmes is heel handig voor rundvlees en varkensvlees en een flexibel uitbeenmes is handiger voor gevogelte en vis.

Hakmessen en hakbijlen

Hakmessen en hakbijlen hebben een groot, rechthoekig lemmet en zijn over het algemeen veel zwaarder dan standaard koksmessen. Ze worden gebruikt om door bot of grote groenten te snijden en met het brede lemmet plet of kneust u ingrediënten zoals knoflook. Doordat er veel ruimte zit tussen het lemmet en het heft, komen handen niet te dicht in de buurt van het snijvlak.

Vleesmessen en hammessen

Vleesmessen en hammessen zijn tussen de 15 en 35,5 cm lang en worden gebruikt om dunne plakken vlees te snijden. Ze hebben een gekarteld of glad lemmet. Een glad lemmet is bijzonder geschikt om dunne plakjes vis te snijden. Een vleesmes is veel slanker dan een koksmes en kan dus mooiere, dunnere plakken snijden.

Santokumes

Het Santokumes is een keukenmes voor algemeen snijwerk en komt oorspronkelijk uit Japan. Het lemmet is tussen de 12,5 en 20,5 cm lang, heeft een platte rand en de rug loopt sterk gebogen naar het snijvlak af in een hoek van bijna 60° (‘schaapsvoet)’. Dit mes is uitermate geschikt om mee te snijden, te hakken en te trancheren. Het lemmet en het heft van een Santokumes zijn perfect in balans omdat de afmeting en het gewicht van het lemmet gelijk is aan het gewicht van de tang en het heft.

Officemes

Een officemes is een mesje voor algemene doeleinden met een glad lemmet en wordt gebruikt voor precieze werkjes zoals schillen en ontpitten. Een officemes is gewoonlijk tussen de 7,5 en 13 cm lang.

Hier een kleine greep uit ons assortiment horeca keukenmessen

 

Klik hier voor al onze messen

4 years ago