Verschillende soorten pannen

Verschillende soorten pannen
Posted in: Keukengerei

Verschillende soorten pannen

Niets is fijner dan een grote pannencollectie. Waarom? Omdat je hierdoor op een zeer eenvoudige manier allerlei gerechten kunt bereiden. Voor visgerechten heb je bijvoorbeeld een vispan nodig en voor een Oosters gerecht komt een wokpan als geroepen. Wil je meer weten over de verschillende soorten pannen die een plek verdienen in jouw keuken? Lees dan zeker even verder!

Wokpan

Heb je een Oosters gerecht op de planning staan? Dan kan en mag een wokpan niet ontbreken. Je herkent een wokpan aan de ronde vorm, waardoor wokken en roerbakken erg makkelijk gaat. Maar dat is niet het enige. Je kunt namelijk ook frituren, stomen en vlees laten sudderen in een wokpan. Ideaal, toch? Extra tip: wanneer je een wokpan gaat aanschaffen, is het belangrijk dat deze geschikt is voor jouw type fornuis. Houd hier dus rekening mee!   

Koekenpan

Als er één pan is die een prominente plek heeft in vrijwel iedere keuken, is het een koekenpan. Deze pan is in de meeste gevallen rond, heeft een lage rand en een lange steel. Door de lage rand kun je dan ook zeer eenvoudig bij de inhoud van de pan, wat het koken een stuk makkelijker maakt. De welbekende koekenpan is voornamelijk geschikt voor het bakken van aardappels, vlees en vis. Denk er ook goed over na of je een koekenpan met of zonder anti-aanbaklaag wilt.

Vispan

Een vispan herken je aan de ovale vorm en is ideaal voor het bereiden van vis. Dankzij de grootte van deze pan is het zelfs mogelijk om een hele vis te bereiden. Ideaal als je voor veel mensen moet koken. De ovale vorm van deze pan zorgt ervoor dat de warmte gelijkmatig over de pan wordt verdeeld, zodat de vis goed gaar wordt. Kortom: een vispan is onmisbaar als je heerlijke visgerechten wilt bereiden.

Grillpan

En dan de grillpan. Dé perfecte pan voor het grillen van vlees, vis of groenten. Een grillpan is in de meeste gevallen gemaakt van robuuste materialen als gietijzer en gietaluminium, aangezien de pan erg heet wordt. Het voordeel aan een grillpan is dat je niet veel boter of olie hoeft te gebruiken en dat het vet wordt opgevangen tussen de ribbels van de pan. Het resultaat? Je eten komt vetarm uit de pan. Wat wil je nog meer?

Gietijzeren pan

Een gietijzeren pan is ook zo’n typische pan waar je veel profijt van gaat hebben. Deze pan is al jarenlang erg geliefd, aangezien het een ‘puur’ product is. Wat we hiermee bedoelen? Een gietijzeren pan bestaat niet uit chemische lagen zoals een anti-aanbaklaag. Je creëert deze laag zelf door olie op hoge temperatuur te laten hechten aan het gietijzer. Ook heb je vrijwel geen onderhoud aan deze pan en kun je vrijwel alles hierin bakken. Onmisbaar in de keuken dus!

 

2 years ago