Professionele horeca koeling aanschaffen?

Professionele horeca koeling aanschaffen?
Posted in: Koopgids, koelapparatuur

Professionele horeca koeling aanschaffen?

Professionele horeca koeling aanschaffen?

Het opslaan van ingrediënten en bereide maaltijden is een noodzakelijk onderdeel van de dagelijkse werkzaamheden van een kok, dus is de aanschaf van een uitstekende koeling een belangrijke beslissing voor in de keuken. Het is aan te raden om de voordelen op de korte- en lange termijn op een rijtje te zetten, om een verstandig besluit te kunnen nemen over welke koeling het beste aansluit op jouw wensen.

Belangrijke punten over het aanschaffen van een professionele koeling

Elke keuken is anders en dus dient er te worden gekeken naar de grootte, vorm, ventilatie en beschikbare vrije ruimte. Ook moet u rekening houden met de hoeveelheid voedsel en drank die u wilt gaan bewaren, hoeveel u verkoopt, hoeveel geld er te investeren is en natuurlijk de esthetiek van de keuken zelf. Kortom, voordat u een koeling aanschaft, moet u de volgende punten meenemen in uw overweging:

Elke professionele keuken is anders en daarom is het handig om van tevoren rekening te houden met de vorm van de koeling of waar de ventilator zit? Is er genoeg beschikbare ruimte vrij? Het is aan te raden om rekening te houden met de hoeveelheid voedsel en drank jij denkt op te moeten slaan. Kortgezegd, voordat je een professionele koeling aanschaft, dien je met de volgende punten rekening te houden:

Ventilatie

Zoals veel apparatuur, heeft een koeling ventilatie nodig om optimaal te kunnen functioneren. Veel koelingen hebben daarom rondom vrije ruimte nodig. Heb je weinig ruimte of staat de koeling in een kleine ruimte, dan is een koeling met ventilatie aan de voorkant de beste oplossing voor jou. Afhankelijk van de omgeving kan ook de positie van de compressor een rol spelen. Een compressor zuigt lucht aan uit de omgeving en dus moet het harder werken als de omgeving warm is. Compressors aan de onderkant een koeling, zuigen koelere lucht aan en werken beter in hete keukens, maar nemen veel ruimte in beslag en er bestaat een mogelijkheid dat deze verstopt kan raken. Compressors aan de bovenkant van een koeling zuigen warmere lucht aan, maar hebben minder kans om verstop te raken, echter zijn ze lastiger te bereiken en te reinigen. Zorg dat de keuken goed geventileerd is zodat deze niet te warm wordt.

Mobiliteit en omgevingstemperatuur

Iedere professionele keuken waar voedsel bereid wordt, moet aan strenge eisen voldoen qua hygiëne. Daarom is het goed om te weten of de koeling welke jij op het oog hebt gemakkelijk te verplaatsen is als jouw horecabedrijf wekelijks of dagelijks onderhouden moet worden om aan de hoogste normen inzake hygiëne te voldoen. Welke type koeling aangeschaft wordt, hangt af van hoe warm de omgeving is waar deze komt te staan. Sommige koelingen en compressors zijn niet in staat om een koele en constante temperatuur te behouden, wanneer koelingen in een warme omgeving staan en de deur regelmatig opengaat. Als de koeling wordt blootgesteld aan hoge omgevingstemperaturen, heb je dus een koeling nodig die deze temperaturen aankan.

De afmeting van de horeca koeling

Eén van de belangrijkste dingen waar je rekening mee moet houden is de grootte van de professionele koeling. Hierbij moet je niet alleen maar rekening houden met de ruimte in de keuken, het is namelijk ook handig om te kijken of alle voorraad er wel in zou passen. Wanneer je in het bezit bent van een wat kleinere keuken ben je niet automatisch beter af met een kleine koeling. Stel nou dat je een lunchroom hebt waar veel verse ingrediënten gebruikt worden, dan is het aan te raden om gebruik te maken van een zo groot mogelijke koeling. Als je minder opslagruimte beschikbaar hebt dan nodig is, loop je het risico dat er niet genoeg voorraad gehouden kan worden. Let op, het is wel belangrijk om te kijken of de koeling door de deur past, het zou zonde zijn om er op locatie achter te komen dat dit niet gaat lukken, je mag deze maten natuurlijk altijd opvragen bij onze klantenservice.

Waar wil je de koeling voor gebruiken?

Het is belangrijk om je af te vragen hoe vaak de koeling gebruikt wordt en vooral waarvoor hij gebruikt gaat worden. Als je er de meeste ingrediënten in bewaard en de koeling een belangrijke rol heeft in de keuken van het restaurant, dan kan je het beste kiezen voor een krachtige unit, met een geforceerde koeling en voorzien van automatische ontdooiing. Een koeling als deze presteert namelijk perfect onder drukke omstandigheden, levert optimale prestaties en werkt prima in ruimtes met een hogere omgevingstemperatuur (tot 43°C). Wat ons betreft een echte aanrader!

Als je een koeling puur gebruikt als opslag en niet vaak open en dicht doet, kunt u beter een circulatiekoeling aanschaffen met manuele ontdooiing. Deze zijn zuiniger in gebruik en presteren uitstekend bij een omgevingstemperatuur tot 32°C.

Efficiëntie

Hoe efficiënt een koeling werkt, hangt af van een aantal zaken. Als de buitentemperatuur altijd aan de hoge kant is, dan is het noodzakelijk om een koeling aan te schaffen met een dikke laag isolatie. Als de koeling aan de lopende band geopend wordt dan is het handig dat de ventilator automatisch uitgeschakeld wordt zodra de deuren opengaan. Wanneer het druk is kunnen er nog wel eens wat handelingen vergeten worden, vandaar dat het handig is als de koeling zelfsluitende deuren heeft.

Vanaf juli 2016 is er voor koelingen een nieuwe wetgeving van kracht die distributeurs verplicht een energielabel te publiceren, uitgedrukt in de letters G (minst energiezuinig) tot en met A (meest energiezuinig). Deze wet is ingevoerd om de foodservice te helpen om het energieverbruik terug te dringen en om het de consument makkelijker te maken om de energie efficiëntie te vergelijken en daarmee ook het energieverbruik op de lange termijn inzichtelijk te maken.

Een greep uit ons assortiment

Koelkasten

De koelkast is één van de meest populaire koelingen. Deze professionele koelkasten hebben de hoogte mee, waardoor smalle modellen perfect zijn voor in krappe of volle ruimtes. Mocht je er echter de ruimte voor hebben, dan biedt een brede kast enorm veel capaciteit, veel meer dan andere modellen zoals tafelmodellen of onderbouw koelingen. Ben je op zoek naar een koeling met een grote opslagcapaciteit, dan is een grote, dubbele deur koeling een betere keus dan een duurder en tijdrovend alternatief, zoals een koelcel. Vaak hebben koelkasten verstelbare roosters, met ruimte voor verschillende producten en gastronormbakken. Voorzien van zelfsluitende deuren om onnodig verlies van koude lucht te voorkomen. Deze modellen hebben een statische, circulatie of geforceerde koeling.

Tafelmodel koelingen zijn compact en licht van gewicht vergeleken met andere modellen en bieden snelle toegang tot ingrediënten zonder dat ze werkblad in beslag nemen. Een tafelmodel koeling kan een uitkomst zijn voor jou als er gebrek aan opslagruimte is in de huidige keuken. Deze koelingen zijn kleiner en de deuren kunnen soms omgehangen worden zodat ze naar de andere kant opengaan en niet de doorgang blokkeren.

 

Klik hier voor alle koelkasten

 

Saladettes en koelwerkbanken

Deze multifunctionele koelingen fungeren zowel als opslag voor gekoelde producten, als werkblad om voedsel op klaar te maken. Het werkblad van een prepareercounter is vaak gemaakt van een duurzaam materiaal, zoals marmer, dat veel kan hebben en niet snel zal beschadigen. Het kan ook gemaakt zijn van onderhoudsvriendelijk materiaal roestvrijstaal, wat makkelijk te reinigen is wanneer je klaar bent met de voorbereidingen. Werkbladen zoals deze blijven ook koel, dat zorgt er voor dat deeg niet blijft plakken. Veel pizzeria’s en bakkerijen zijn daarom ook in het bezit van een saladette of een koelwerkbank. Het is ideaal te combineren met hun dagelijkse werkzaamheden, deze koelingen kunnen voorzien zijn van gekoelde lades of kasten waardoor er gemakkelijk toegang is tot de dagverse ingrediënten.   

 

Klik hier voor alle koelwerkbanken

 

Klik hier voor alle saladettes

 

Wijnkoelkasten, bierkoelingen en barkoelkasten

Deze koelingen staan achter de bar, maar wel in het volle zicht van de klant. Ze zijn zeer efficiënt in het koelen van blikjes en flessen, want de schappen zijn op de perfecte hoogte geplaatst voor dit soort producten. Hierdoor wordt hun capaciteit optimaal benut en zijn ze efficiënt en kostenbesparend. Vaak zijn de koelingen voorzien van verlichting, zodat het assortiment tijdens de avonduren goed getoond kan worden. Ben je op zoek naar kwalitatief hoogwaardige barkoelkasten? Kijk dan even bij onze serie van Gamko, een echt Nederlands merk met topkwaliteit koelingen!

Wijnkoelingen zijn zeer praktisch wanneer je wijnen schenkt of flessen wijn verkoopt. De schappen zijn namelijk op maat gemaakt voor flessen wijn waardoor je er meerdere flessen op kwijt kunt. Vaak is een mooie wijnkoelkast een echte eyecatcher voor jouw horecazaak, het is het perfecte apparaat om de geselecteerde wijnen de aandacht te geven welke zij verdienen. Heb je vragen over een wijnkoeling of ben je benieuwd of de door jou gekozen wijnflessen in de koeling past? Neem dan even contact op met onze klantenservice, zij staan jou graag te woord en geven je graag advies.

Een kleine greep uit onze ruime assortiment wijnkoelingen

Een kleine greep uit ons ruime assortiment barkoelkasten

 

 

 

 

 

4 years ago