Mosselen maken? Dat doe je zo!

Mosselen maken? Dat doe je zo!

Mosselen maken? Dat doe je zo!

Het mosselseizoen is aangebroken! Van juli tot en met april zijn mosselen het allerlekkerst en dit is dan ook hét moment om zelf mosselen te gaan maken. Zeker als je wilt variëren met jouw maaltijden, verdienen mosselen een plek op het weekmenu. Heb je altijd al willen weten hoe je het beste mosselen kunt bereiden? In deze blog lees je hier alles over!

Stap 1. Mosselen controleren en schoonmaken

De eerste en misschien wel belangrijkste stap is de mosselen controleren en schoonmaken. Hoe je dit doet? Gooi gebroken mosselen weg. Twijfel je of een mossel nog leeft? Dan kun je het beste op de mossel kloppen. Wanneer de mossel niet dichtgaat, kun je deze weggooien. Mosselen die niet dichtgaan zijn namelijk dood. Vervolgens is het belangrijk om zand en ander vuil te verwijderen. Laat de mosselen ongeveer een half uur onder een licht stromende kraan liggen. Mosselen hebben dan het gevoel dat ze in de zee liggen, waardoor de buitenkant goed schoon wordt. Controleer ook goed of er geen zand aan de binnenkant van de schelp zit en trek baarden – haren die uit de schelp komen – indien nodig los.

Stap 2. Extra ingrediënten toevoegen

Hoe meer smaak, hoe beter. Dit kun je realiseren door extra ingrediënten aan de mosselen toe te voegen. Denk hierbij aan ui, wortel, bleekselderij en peterselie. Snijd die in stukjes, verhit de olie in de pan en fruit dit ongeveer 3 minuten. Blus het geheel vervolgens af met een klein beetje witte wijn.

Stap 3. Koken, koken, koken

Wanneer je de mosselen goed schoon hebt gemaakt, is het tijd om ze te gaan koken. Dit is de meest gangbare methode om mosselen klaar te maken. Zorg ervoor dat je een goede deksel tot je beschikking hebt die op de pan past, zodat stoom in de pan blijft zitten. Maar hoe lang moet je mosselen koken? Houd ongeveer 3 tot 5 minuten aan. Tussendoor kun je de extra ingrediënten aan de mosselen toevoegen. Controleer na 3 en 4 minuten koken of de mosselen al open staan. Het is dus erg belangrijk om dit goed in de gaten te houden.

 

 

 

2 years ago