Milieubewust ondernemen: welke keuzes horen daarbij?

Milieubewust ondernemen: welke keuzes horen daarbij?

Milieubewust ondernemen: welke keuzes horen daarbij?

In onze nieuwe blog milieubewust ondernemen attenderen we jou op de keuzes die daarbij horen. Hieronder lees je wat interessant is om te weten.

Dan heb je besloten om milieubewust te ondernemen, alleen waar begin je. En wanneer zijn er genoeg veranderingen aangebracht om echt een verschil te maken voor het milieu. Op welke gebieden kan je allemaal aanpassingen doen en hoeveel geld gaat dit besparen. Allemaal vragen waar je als ondernemen tegenaan loopt wanneer je milieuvriendelijk wil gaan werken.

De kleine aanpassingen kunnen al voor grote veranderingen zorgen in een onderneming, school of instelling. Alle werkzaamheden in een onderneming hebben invloed op het milieu, direct of indirect. Of het nu gaat om het verbruik van energie, het omgaan met voedsel of het scheiden van afval. De kleine duurzame aanpassingen hebben een positieve invloed op de oceanen, bossen, atmosfeer en alle andere ecosystemen. Ook gasten en medewerkers zijn op zoek naar verantwoorde ondernemingen en producten. Ze willen graag de ondernemers ondersteunen die bewust bezig zijn met het milieu en niet alleen aan de winst denken. De keuzes die je als ondernemer kan maken om milieuvriendelijk te werken zijn gebaseerd op het evalueren van de huidige situatie en wat daarin veranderd kan worden.

In veel gelegenheden wordt er voedsel bereid en drinken geserveerd. Op een efficiënte manier de voorraad van het voedsel en dranken beheren kan grote verspillingen tegen gaan. Bestel de juiste hoeveelheden die nodig zijn en weeg het voedsel af voor gebruik. Te grote porties kunnen ervoor zorgen dat er halfvolle borden met voedsel overblijven. Gebruik digitale weegschalen, maatbekers en vaste recepten om verspilling tegen te gaan. Ga na waar het eten en drinken wordt ingekocht. Dit kan namelijk ook bij de lokale leverancier, wat kosten kan besparen. Houd er wel rekening mee dat de lokaal geteelde producten die vanuit verwarmde kassen komen wel weer veel energie hebben gekost. Een andere mogelijkheid is om het menu per seizoen aan te passen. Er kunnen lokale seizoen producten worden gekocht, de kok kan nieuwe gerechten maken en voor de gasten zijn er nieuwe gerechten om te proberen. Gebruik de restjes voor in soepen of maak voor de medewerkers een heerlijk tussendoortje.

Afval en de verwerking daarvan is een belangrijk onderwerp binnen het milieu. Je kan in een paar simpele stappen het afval verminderen en aanpassingen doen in het weggooien ervan. Het verminderen van afval kan op verschillende manieren, combineer deze of kies een passende aanpak. Een goed begin is om de nieuwe producten achter de reeds aanwezige producten te plaatsen. Dit verhoogd de kans dat het voedsel wordt gebruikt voordat het is verouderd. Alle eetbare restjes die ontstaan kunnen worden gedoneerd aan voedselbanken en opvangcentra. Zo is er geen verspilling en maak je een goed gebaar naar je omgeving.

Afvalbakken

De verpakkingen en verbruiksartikelen worden allemaal weg gegooid. Een simpele stap is om deze allemaal te vervangen voor biologisch afbreekbaar of recyclebare materialen. De milieuvriendelijke wegwerpartikelen of disposables zijn in grote aantallen verkrijgbaar, ook bij ons. Er zijn onder andere biologische afbreekbare borden, bekers, bestek, afhaalbakjes en schaaltjes. Ook gasten zien meteen dat er een steentje wordt bijgedragen aan een beter milieu. Deze milieuvriendelijke disposables kunnen in de recyclebakken worden gedaan. Al het afval wat niet naar de stortplaats wordt gebracht verminderd de bodemvervuiling, de broeikasgassen tijdens het ontbinden en de vervuiling tijdens het transport. Het stimuleren van recycling heeft een positieve invloed op het milieu en hierdoor wordt er minder afval naar de stortplaats gebracht. Er zijn verschillende gekleurde afvalbakken om duidelijk aan te geven waar welk soort afval ingaat. In de bakken gaat een composteerbare vuilniszak. Om duidelijk te maken wat er in welke bak gaat kunnen er lijsten worden opgehangen of stickers op de bakken worden geplakt.

De vetten en oliën die vaak worden gebruikt kunnen in rioleringen en leidingen terecht komen wanneer je deze in de wasbak of het toilet wegspoelt. Dit zorgt voor verstopte afvoeren en kan het milieu vervuilen. Het beste is om deze vloeistoffen op te slaan in aparte containers, zodat een afvalverwijderingsbedrijf deze kan ophalen. De olie en vetten worden dan weer omgezet voor nieuw gebruik. Neem voor een goede afstemming van de afvalverwerking contact op met de bedrijven die het afval bij je ophalen. Wellicht denken ze mee en hebben ze ook ideeën voor in je onderneming. Het minimaliseren van het elektriciteitsverbruik zal de kosten verminderen en bijdrage aan het milieu. Dit kan al door het uitschakelen van lampen, apparaten en systemen wanneer er geen gebruik van wordt gemaakt. Let ook op de inrichting van een ruimte, waarbij de koude en warme apparaten van elkaar worden gescheiden. Hierdoor hoeven de apparaten minder energie te gebruiken om op temperatuur te blijven. Plaats kookgerei onder dezelfde afzuigkappen voor een efficiënte werkwijze. Controleer de ruimte ook op de ventilatie, omdat een slecht geventileerde ruimte meer energie verbruikt. Onderhoud alle apparatuur goed en maak ze regelmatig schoon. Wanneer het niet goed wordt schoon gemaakt moet een apparaat harder werken om optimaal te presteren. Ook het vet en olie in de filters en viezigheid in afdichtingen van deuren moeten regelmatig worden verwijderd zodat ze goed hun werk kunnen doen. Lees meer over de energiebesparende tips op onze webshop bij “Energie besparen”.

Misschien niet de eerste verspilling waar je aandenkt, maar water kan op verschillende manieren overdadig worden verbruikt. De lekkende kraan bijvoorbeeld die al de hele week aan het druppelen is, omdat deze niet goed dicht kan worden gedraaid. Check alle kranen en vervang indien nodig de sluitringen en draai ze altijd goed dicht. Maak de overweging om kniebediende wasbakken aan te schaffen waarbij het water na gebruik altijd uitschakelt. Kranen met een sensor zullen na gebruik ook vanzelf uit gaan. Ideaal voor openbare ruimtes zoals toiletten. Vaatwassers kunnen ook grote hoeveelheden water verbruiken, kies daarom bewust voor een waterbesparend model. Het is een investering die op de lange termijn zeker kosten besparend en beter voor het milieu is. In de keuken kunnen de groeten en fruit worden gewassen in een kom. Dit voorkomt het lange lopen van water uit de kraan.

Om alle benodigde maatregelen uit te voeren in je onderneming zijn de medewerkers de sleutel van het succes. Ze dragen de milieuvriendelijke visie uit naar de gasten en moeten zich houden aan alle werkwijzen. Leer de medewerkers hoe de apparatuur moet worden onderhouden, het afval wordt gescheiden en hoe de bestellingen worden geplaatst. Motiveer ze ook om nieuwe ideeën aan te dragen om zo continue te verbeteren en een goede ondernemer te zijn voor het milieu. Laat ook de gasten horen welke milieu bewuste keuzes de onderneming heeft gemaakt, hiervoor kan je gebruik maken van krijtborden of stoepborden. Schrijf de boodschap op met krijtstiften en laat zien welke doelen je hebt. Bereik ook nieuwe klanten via social media en door logo’s te plaatsen binnen en buiten het restaurant.

Krijtborden

4 years ago