Milieubewust ondernemen, hoe dan?

Milieubewust ondernemen, hoe dan?

Milieubewust ondernemen, hoe dan?

In deze blog lees je hoe makkelijk het is om milieuvriendelijk te ondernemen.

De wereld verandert snel als het gaat om bewuster omgaan met onze mooie planeet Aarde. Eeuwenlang ging het vooral om economisch gewin en werd de Aarde geweld aangedaan door vernietiging van bossen wat op grote schaal erosie opleverde en een enorme vermindering gaf aan de diversiteit van dier- en plantensoorten. Enkele soorten stierven daardoor al uit.

Het ontginnen van mijnen, de hele industriële ontwikkeling, fabrieken die werken op steenkool en olie, overproductie en het steeds maar meer willen consumeren met nog meer vervuiling als gevolg. Het had en heeft nog steeds een diepe impact op onze leefomgeving.

Maar gelukkig lijkt het tij te keren en de mensheid wordt zich steeds meer bewust dat er anders omgegaan moet worden met ons milieu.

Regeringsleiders in Europa verenigd in de Europese Unie zijn begonnen met nieuw beleid om onze Aarde te beschermen en er zijn nu al diverse verdragen tot stand gekomen om bijvoorbeeld de plastic soep in oceanen te verminderen of op te ruimen, het gebruik van plastic tasjes en verpakkingsmaterialen te frustreren, auto’s te laten rijden op elektriciteit, huizen aan te sluiten op ts elektra en niet meer op gas, de veestapel te verminderen en noem maar op.

Goede initiatieven omdat we de wereld toch beter willen achterlaten voor onze kinderen en kleinkinderen nietwaar?

Dat al deze maatregelen en nieuwe denkwijzen gevolgen heeft ook voor jou als horeca-professional is dan natuurlijk helemaal niet vreemd. Duurzaam en sociaal ondernemen zijn echte slogans geworden ook in de horeca-wereld.

Maar wat betekent het voor jouw zaak en hoe geef jij vorm aan deze nieuwe manier van ondernemen?

Kijk eens rond in jouw onderneming en merk op wat beter zou kunnen. Denk eens aan energiezuiniger apparatuur, een energiezuinige verlichting in jouw zaak door middel van LED, niet meer koken en bakken op gas maar uitsluitend op elektra en zeker niet onbelangrijk ga over tot de aanschaf van duurzaam gefabriceerde producten voor bijvoorbeeld jouw wegwerpartikelen, verpakkingsmaterialen en wc-papier, maak de porties van je gerechten niet zo groot dat je de helft vaak moet weggooien, pas je menukeuze aan door op de menukaart aan te geven dat jouw gasten kunnen kiezen uit kleine, normale of grote porties.

Steeds meer mensen hebben een maagverkleining gehad en willen nog wel graag uit eten maar worden overweldigd door de hoeveelheden voedsel. Bied aan dat jouw gasten het restant van hun maaltijd mee naar huis kunnen nemen en zet dat ook duidelijk op de kaart. En natuurlijk geef je dan die restanten niet mee in een plastic verpakking maar liever van papier, bamboe of karton.

Jouw gasten zullen die geste zeker waarderen!

Hoe is het gesteld met de isolatie van jouw pand en is het bijvoorbeeld mogelijk om zonnepanelen te plaatsen op het dak?

Er zijn diverse subsidie-regelingen mogelijk voor ondernemers die hun pand willen verduurzamen. Kijk maar eens naar de regeling Energie Investeerders Aftrek (EIA)

Milieubewust ondernemen kan een leuke uitdaging zijn, goed voor jou, goed voor jouw gasten en goed voor onze planeet want vele kleine bewuste veranderingen zullen uiteindelijk voor grote resultaten gaan zorgen.

 

Welke alternatieven zijn er om plastic en kunststof zoveel mogelijk te weren?

Wij van de HorecaVoordeelshop werken nauw samen met de fabrikant  Sier disposables die vooral op een duurzame en verantwoorde manier haar producten vervaardigd. Wij zijn er trots op dat wij die producten mogen verkopen. Deze fabrikant levert een ongelofelijke hoeveelheid aan mooie producten die bestemd zijn voor de horeca. Sier Disposables is een oer-Hollands bedrijf en beschikt over het FSC-keurmerk.

Wat is een FSC-keurmerk eigenlijk?

FSC staat voor Forest Stewardship Counsil en is een keurmerk dat toegekend wordt aan hout en papier die op een duurzame wijze geproduceerd zijn. Het staat voor verantwoord bosbeheer en houtkap en het duurzaam produceren, vervoeren en verhandelen van hout en papierproducten. Op die wijze streeft men naar een balans tussen de sociale, milieusparende en economische belangen.

Welke producten van Sier Disposables heeft de HorecaVoordeelshop in het assortiment?

Omdat wij heel graag ons steentje willen bijdragen om de horeca-wereld een beetje mooier, duurzamer en ecologischer te maken hebben wij een groot assortiment aan natuurlijke disposables op voorraad van dit prachtige en eerlijke merk.

Er zijn borden, kommen, schaaltjes, bakjes, kommetjes, bestek, rietjes, bekers, prikkers en vetvrijpapier bij ons verkrijgbaar die allemaal gemaakt zijn van materialen die biologisch afbreekbaar zijn en op een duurzame en milieubewuste wijze zijn geproduceerd.

De gebruikte materialen zijn: Palm, Kokosnoot (Coconut), Suikerriet-pulp (ook wel bagasse genoemd), Suikerbiet, PLA en CPLA.

Palm:

Ten onrechte wordt vaak gedacht dat producten die uit palm zijn gemaakt komen van het palmblad. Dat is echter niet juist. Het blad van de palm waait of valt van de palmboom en neemt daarbij een stuk bast mee. Van die bast wordt vervolgens het Palmservies van Sier Disposables gemaakt met zijn vele borden, bordjes, schaaltjes en kommetjes. Prachtig om te zien door de natuurlijke structuren in het materiaal en volledig te composteren.

Kokosnoot (Coconut):

De serviesstukken die gemaakt zijn van de harde schil van de kokosnoot zijn goed te hergebruiken en zeer eco-vriendelijk en passen uitstekend in het milieubewust ondernemen binnen de horeca.

Suikerrietpulp:

Suikerrietpulp wordt ook wel Bagasse genoemd en toen was de naam “Bagastro”  voor dit mooie servies al snel gevonden. Deze servieslijn is gemaakt van 70% suikerrietpulp en 30% FSC-houtpulp.

Suikerriet:

De servieslijn Mondial is geheel vervaardigd uit dit eerlijke en natuurlijke materiaal.

Bamboe:

Allang geen materiaal meer wat slechts dient als voedsel voor de Reuzenpanda maar een prachtig materiaal om ook bestek, rietjes en prikkers van te maken. Van dit materiaal hebben wij dan ook heel veel horeca-benodigdheden in ons assortiment.

Hout:

Alle houtproducten zijn FSC gecertificeerd en wij hebben een brede range aan milieubewuste wegwerpartikelen (disposables) van waaruit jij heel goed kan kiezen. Er is een enorme variatie in vorm, kleur en afmetingen mogelijk van dit product. Kijk maar eens rond op onze mooie en vernieuwde website en laat je verrassen.

PLA:

PLA is een materiaal wat gemaakt is van maïszetmeel en suikerbiet- of riet. Van dit materiaal hebben wij rietjes al dan niet met een smaakje en volledig eetbaar in ons assortiment. Erg leuk om jouw gasten dat eens te laten ervaren als zij een frisdrank, cocktail of smoothie bij jou komen drinken. Dit materiaal is wel vochtgevoelig en dient daarom op een droge plek te worden opgeslagen en het is niet geschikt voor dranken die heter zijn dan 40 graden Celsius.

CPLA:

Is een eindproduct wat wordt gemaakt van PLA en talk. Hierdoor krijgt het materiaal extra stevigheid en is bestand tegen temperaturen van 85 graden Celsius waardoor het uitermate geschikt is om bestek van te maken. En dat bestek is uiteraard bij ons te verkrijgen als verantwoorde en geheel afbreekbare disposable.

Vetvrij papier:

Een hele leuke manier om snacks, broodjes of vis in te verpakken door de grappige uitstraling van krantenpapier. Het papier is gemaakt van FSC-houtpulp en jouw eters zullen blij verrast zijn door deze unieke manier van presenteren en uitserveren van jouw gerechten.

Wil je het nog persoonlijker?

Wij bieden jou de mogelijkheid om op bepaalde producten van Sier Disposable jouw eigen tekst te laten opdrukken of jouw eigen logo. Neem maar eens een kijkje op onze website onder de rubriek: “Eigen Logo” of laat je informeren door onze medewerkers van de Klantenservice. Dat kan telefonisch op elke werkdag van 9 tot 5 maar natuurlijk ook digitaal via het contactformulier op onze site.

 

Bekijk hier onze milieuvriendelijke disposables

 

Zeg het eens met Kurk!

Helemaal enthousiast zijn wij over dit prachtige natuurproduct en daarom hebben wij ons verdiept in de vraag hoe kurk gemaakt wordt en waarvoor je het allemaal kan gebruiken en de toepassingen blijken legio te zijn.

Kurk wordt gewonnen uit de schors van de Kurkeik. Als deze eik circa 25 jaar is wordt de schors om de 9 jaar geschild zonder de boom te beschadigen. Na die oogst wordt er vervolgens weer 9 jaar gewacht totdat de schors weer dik genoeg is om te schillen. Een kurkeik kan wel 200 jaar oud worden.

Wereldwijd is er wel 2.200.000 hectare aan kurkbos te vinden.

Kurk wordt geoogst in landen rondom het Middellandse Zeegebied waarbij Portugal een aandeel van 51% voor zijn rekening neemt, gevolgd door Spanje met 26%, Italië met 7%, Marokko 6 % en Algerije 4%.

De fantastische eigenschappen van kurk:

Kurk is licht van gewicht (lichter dan water) en blijft dus drijven, het isoleert warmte want het laat nauwelijks lucht door, het is sterk elastisch en antistatisch, geluiddempend, vochtbestendig en brandwerend. Kurk valt gemakkelijk te hergebruiken. Het is een volkomen natuurlijk product en is daardoor volledig biologisch afbreekbaar en past perfect in een milieubewuste omgeving.

Diverse toepassingen met kurk:

Kurk wordt gebruikt als flessenstop of afsluiting van een kruikje maar ook als vloerbedekking (tegels) of wandbekleding. Door zijn isolerende en geluiddempende eigenschappen is kurk voor die toepassing een geweldige vinding en het staat ook nog eens mooi en natuurlijk.

Kurk wordt gebruikt als drijver bij het zwemmen (als zwembandje maar ook als drijfplankje) en als afzettingen in water (zwemlijnen) en boeien.

En als handvatten voor bijvoorbeeld hengels en batons (dirigeerstokje)

Verder zie je heel veel gebruiksvoorwerpen van kurk zoals placemats en onderzetters en prikborden. 

En ook door een groot aantal creatievelingen wordt kurk gezien als een geliefd product om mee te werken.

Kortom: Kurk is een fantastisch biologisch materiaal met oneindig veel toepassingsmogelijkheden.

 

Speciale aandacht voor onze menu-map van Daystyle

Gemaakt van 100% flexibele kurk met een metalen plaatje is deze map een lust voor een milieu-bewust oog.

De naam van deze menu-map is Sughero van de fabrikant Daystyle. Het is een echte blikvanger die perfect past in een eigentijdse en verantwoorde horeca-omgeving.

Menukaarten Dagstyle

De afmetingen van deze map is 23 bij 17 cm en het papierformaat wat daar bij past is 22 bij 19,5 cm. De map wordt standaard geleverd met 3 insteekhoezen (inserts) die plaats bieden aan 12 menu-pagina’s maar die inhoud kan aangevuld worden tot maximaal 20 pagina’s. Losse inserts zijn gemakkelijk bij te bestellen bij de HorecaVoordeelshop.

De tekst voor het metalen plaatje kun je zelf kiezen maar ook het graferen van jouw eigen logo behoort tot de mogelijkheden. Zo kun je op een geweldige manier jouw eigen, bewuste en duurzame stijl uitdragen als eigentijdse horeca-professional.

Om jou te informeren over het personaliseren van juist deze menu-mappen verwijzen we je graag naar onze mooie en vernieuwde website onder de rubriek “eigen logo” maar natuurlijk kunnen wij jou ook telefonisch informeren over al onze producten. Onze collega’s van de Klantenservice zijn elke werkdag van 9 tot 5 uur beschikbaar om je persoonlijk te woord te staan maar vragen stellen kun je natuurlijk ook digitaal doen via het contactformulier op onze site.

 

 

 

 

4 years ago