Iedereen wil wel energie besparen, een aantal handige tips!

Iedereen wil wel energie besparen, een aantal handige tips!

Iedereen wil wel energie besparen, een aantal handige tips!

Energie besparen in de Horeca, zo kun jij dat doen.

Door kleine aanpassingen in je onderneming kan je vaak al energie besparen. Goed voor het milieu en kostenbesparend voor de onderneming. Het verbruik van energie is vaak een grote kostenpost. Alle aangesloten apparaten kosten energie, van de snijmachine en de frituurpan tot aan de computer waar de reserveringen op binnen komen en de administratie op wordt verwerkt.

Als eerste stap maak je het energieverbruik inzichtelijk, dit kan voor de hele organisatie zijn of voor een bepaalde afdeling. Hiermee krijg je een goed beeld van het verbruik en kan je op zoek gaan naar passende oplossingen. Er zijn een aantal vaste plekken in een onderneming waar energie kan worden bespaart. Dit zijn onder andere de schoonmaak, transport, verwarmen en koelen, verlichting, isolatie en de ICT. Tijdens het gehele proces van energiebesparende maatregelen is het verstandig om de medewerkers, klanten en andere betrokkenen te informeren en laten meedenken. Door dit duidelijk te communiceren raken anderen ook geïnspireerd om hetzelfde te doen. Daarnaast creëer je als onderneming een unieke positie in de markt, een echte voorbeeldfunctie.

 Door een probleemgebied aan te passen binnen je onderneming zal het energieverbruik al flink verminderen. Ook is het een nuttige check om te zien wat de huidige leverancier aanbied en na te gaan wat anderen te bieden hebben. Het overstappen naar een andere energieleverancier kan geld besparen, maar ook het regelmatig laten onderhouden van de aangeschafte apparatuur door de leveranciers laat deze langer meegaan. Zoals het nakijken en bijvullen van de cv ketel en airconditioning, zodat deze optimaal blijft presteren. Overweeg om zonnepanelen aan te schaffen, dit is een investering op lange termijn en zal meteen kostenbesparend werken.

 

De verlichting vind je terug in elke onderneming en kan worden vervangen door energiebesparende LED lampen. De spaarlampen verbruiken veel minder energie. Naast het verlagen van de kosten voor de verlichting kan dit ook een verbetering zijn voor de sfeer in het restaurant. Een TL verlichting kan ook zuiniger wanneer je deze vervangt door een Eco TL lamp. Daarbij kan er met de lampen een aanwezigheidsdetectie worden geïnstalleerd, waardoor het licht alleen aangaat wanneer er iemand in die ruimte gaat. De lampen gaan ook automatisch weer uit als er niemand meer aanwezig is. Het is ook een optie om tijdschakelaars te installeren.

LED verlichte menukasten voor jouw restaurant

 

Elke onderneming heeft apparatuur staan wat regelmatig of zelfs dagelijks in gebruik is. Controleer deze apparatuur op een mogelijke besparing. Voor een goede en zuinige werking dient het hele apparaat schoon te zijn. Kijk of het misschien toe is aan een grote schoonmaak of dat er onderdelen vervangen moeten worden. De apparaten die niet regelmatig worden schoon gemaakt moeten veel harder werken. Schakel na gebruik het apparaat helemaal uit en haal de stekker uit het stopcontact. Soms kan je oude apparatuur beter vervangen door nieuwe die een combinatie van functies hebben of zuiniger zijn in het verbruik. Een inductie kookplaat is bijvoorbeeld zuiniger dan een traditionele elektrische kookplaat. Met de magnetische technologie kan de inductie kookplaat snel warmte genereren en ontsnapt er minder warmte in de lucht tijdens het koken. De apparaten met een dubbele functie kunnen ook energie besparen, zoals een heteluchtoven. Ook wordt er steeds meer gewerkt met energielabels op apparatuur, hiermee wordt het eenvoudiger om op het energieverbruik te letten bij de aanschaf van een apparaat. De meest efficiënte koelkasten en diepvriezers gebruiken een reeks kenmerken en technologieën om het voedsel op de juiste temperatuur te houden met zo min mogelijk energie. Voor de huidige koelkasten en vriezers in je onderneming is het belangrijk dat ze niet dichtbij grote warmtebronnen komen te staan. Houd de deuren zoveel mogelijk gesloten en installeer indien nodig deurdrangers of alarmen wanneer de deuren te lang open blijven staan. Hierdoor worden medewerkers gewaarschuwd en zullen de gewoontes snel veranderen. Zorg er ook voor dat de koel temperaturen goed zijn ingesteld en kijk of de afdichtingen van de deuren nog in goede staat zijn.

Energiezuinige koelkasten

 

Door op een slimme manier om te gaan met de verwarming kan er al snel worden bespaart op energie en dus op de kosten hiervoor. Een onderneming heeft vaak een klokthermostaat om de temperatuur te regelen. Hierop kan de zomer- en wintertijd worden ingesteld en de binnen- en buiten temperatuur. Deze worden dan eenmalig ingesteld en vaak niet meer naar om gekeken. Er gaat daarmee veel onnodige warmte verloren. Het is dus verstandig om de instellingen van de klokthermostaat regelmatig na te lopen. Een andere besparing is om de verwarming een uur voor sluitingstijd alvast uit te zetten. De gasten en medewerkers zullen het niet opmerken wanneer de thermostaat wat lager staat, al is het maar 1 graden lager dit bespaart toch weer op de energierekening.

 

Bij een winkel of lunchroom waar de deur altijd openstaat gaat er veel warmte verloren. Wanneer je deze gastvrijheid wel wil behouden, maar wilt besparen op de verloren energie dan is een luchtgordijn een mooie toevoeging. Met een luchtgordijn zorg je dat de warmte binnen blijft en wordt de verwarming in de winkel minder belast.

 

De betrokkenheid van alle medewerkers binnen je onderneming is een belangrijke factor. Zij werken dagelijks met alle apparatuur, verlichting en het onderhoud. Communiceer duidelijk de verwachtingen en hang waar nodig instructies op. Er kunnen ook medewerkers worden aangewezen die een extra oogje houden op de verlichting, verwarming en apparatuur die onnodig aan staan. Ze kunnen deze dan uitschakelen en direct kosten besparen. Ook kunnen schakelaars en stopcontacten worden gelabeld zodat ze alleen aan gaan wanneer dat nodig is. Zorg dat de het grootste energieverbruik alleen onder werktijden is en wanneer de gasten aanwezig zijn.

4 years ago