Hoe zorg ik voor een vlotte bediening op mijn terras?

Hoe zorg ik voor een vlotte bediening op mijn terras?
Posted in: Inspiratie, Terras

Hoe zorg ik voor een vlotte bediening op mijn terras?

Hoe je kunt zorgen voor een vlotte bediening op jouw terras lees je in onze blog hieronder.

Het terras staat helemaal klaar en het zonnetje schijnt, de gasten komen aanlopen en zoeken een plekje uit. Deze gasten wil je een optimale beleving geven. Hiervoor zijn een aantal ingrediënten nodig, denk hierbij aan de kwaliteit van het eten, de uitgebreide keuzes op de menukaart, comfortabel zitten, een schone tafel en natuurlijk een snelle bediening. De bediening op een horeca terras verloopt anders dan binnen in het restaurant of café. Wij hebben een aantal handige producten en praktische ideeën voor je die bij een vlotte bediening kunnen helpen.

Binnen in het restaurant hebben alle medewerkers alles bij de hand en is er continue zicht op de gasten. Je heet ze welkom en loopt misschien mee naar hun tafel. Dan kan de eerste bestelling al worden opgenomen en de menukaart worden gegeven. Op het terras zie je de gasten niet altijd aankomen en zoeken ze zelf een plekje aan de tafel of op de lekkere lounge banken. Wanneer je dan bij de gasten komt verwachten ze dat je alles bij de hand hebt voor de eerste bestelling. Geef de medewerkers een shortje om met meerdere zakken. Hier kan een blocnote met pen in voor het opschrijven van de bestellingen. De menukaarten kunnen vanuit binnen worden meegenomen, maar ook op een vaste plek buiten worden neergelegd.

 

Klik hier voor al het terrasmeubilair

 

Een duidelijke indeling van het terras is belangrijk voor een vlotte bediening en het afruimen van de tafels. Creëer vaste looppaden tussen de tafels en banken en let erop dat er genoeg ruimte is om elkaar te passeren. Elke tafel met gasten moet goed te bereiken zijn. Zorg er ook voor dat je vanuit een bepaald punt buiten overzicht hebt op het hele terras. Je kan dan de gasten zien die komen en gaan, klaar zijn met eten of iets willen bestellen. Geef alle tafels een vast nummer die samen gaat met de looproute. Het tafelnummer kan erop geplakt worden of met een bordje worden neergezet. Plaats buiten op een vaste plek een kast of serveerwagen waar allerlei spullen opgezet kunnen worden. Je kan hier een centraal punt van maken op het terras. De medewerkers letten erop dat de spullen, zoals servetten en bestek, continue zijn aangevuld. Je kan het punt waar je overzicht hebt over het hele terras hiermee combineren.

Dienbladen

Een goede voorbereiding zorgt er ook voor dat je alle gasten snel kan voorzien. Dek de tafels alvast in. Zet een peper & zout stel op tafel, bestek met servetten in een tafelcaddy en een verkorte menukaart. Op deze manier voelen de gasten zich welkom en zijn ze klaar om te bestellen. Voor het brengen van het drinken worden er dienbladen gebruikt. Voor buiten is het handig om antislip dienbladen te gebruiken, de ondergrond kan hobbelig zijn en je kan sneller worden afgeleid. Belangrijk dus dan de glazen stevig staan. Breng al het gebruikte servies naar binnen, zodat deze kunnen worden gewassen voor een nieuwe rond.

Menages

Op het terras wordt er doorgaans niet binnen betaald, maar buiten aan de tafel. Dit kan via de pin of contact. Er zijn trendy rekeningmapjes op de markt waar je de rekening kan presenteren aan de gasten. De bon kan erin worden gedaan en er is plaats voor contact geld. Bij het gebruik van een mapje voorkom je dat de bon of geld weg waait over het terras en wordt de rekening netjes gepresenteerd.

Rekeningmapjes

Het aanbod op de menu- en drankenkaart zijn van invloed op de bediening. Neem de kaarten door en check of alles terras proof is. Gerechten die niet te snel afkoelen en goed tegen de wind kunnen zijn passend. Geen losse onderdelen of torentjes op het bord. Dit maakt het serveren een stuk eenvoudiger en voorkomt ongemakkelijke situaties. Laat vooral de simpele gerechten op de kaart staan en bereid de ingrediënten allemaal voor. Alle gasten kunnen dan goed worden bediend ondanks de drukte. De klassieke gerechten zoals een clubsandwich, saté met frieten en een belegd stokbroodje doen het altijd goed. En vergeet de goed gevulde salades niet, deze zijn op de warme dagen een heerlijke verfrissing. De bediening kan ook vanaf een buitenkeuken op het terras worden gedaan. Dit brengt een fijne sfeer, verrukkelijke geuren en een leuk uitzicht mee voor de gasten die er zitten en langs lopen. Alle koude dranken worden op het terras aangevuld met ijsblokjes. Ze houden de drank langer koel zodat de gasten hier langer van kunnen genieten. Een ijsblokjes machine maakt aan de hand van zijn capaciteit de ijsblokjes aan, houd daar rekening mee in de aanschaf. Na eenmaal een ijsblokjesmachine te hebben, kan je op het terras niet meer zonder.

4 years ago