Hoe neem ik mijn nieuwe bakplaat het beste in gebruik?

Hoe neem ik mijn nieuwe bakplaat het beste in gebruik?
Posted in: Inspiratie, Handige tips

Hoe neem ik mijn nieuwe bakplaat het beste in gebruik?

In deze blog lees je hoe je jouw nieuwe bakplaat in gebruik moet nemen en wat te doen bij een eerste gebruik.

Jouw nieuwe bakplaat van gietijzer, chroom of roestvrijstaal is om corrosie te voorkomen meestal door de fabrikant behandeld met een beschermend vettig olielaagje dat eerst verwijderd moet worden om de plaat later in te bakken of in te branden. Deze procedure wordt ook wel seasoning genoemd. Wij leggen jou uit hoe je daarbij het beste te werk kan gaan.

De stappen voor het seasonen

Als je de plaat uit de verpakking hebt gehaald kun je dit apparaat reinigen met warm water en een afwasmiddel om het vettige laagje dat de fabrikant aanbracht te verwijderen. Daarna goed nadrogen met een schone theedoek. Vervolgens kun je beginnen met het inbranden, inbakken oftewel seasonen van jouw nieuwe bakplaat. Het seasonen betekent niets meer of minder dan het laten ontstaan van een of meerdere olielaagjes op de bakplaat om corrosie van het ijzer en het aanbakken van het te bereiden voedsel te voorkomen. Het verlengd dus zeker de levensduur van jouw nieuwe bakplaat als je het inbranden/inbakken/seasonen goed uitvoert.

bakplaten

Welke olie kan je het beste gebruiken?

De oliën die voor dit procedé geschikt zijn moeten neutraal van smaak zijn en bestand zijn tegen hoge temperaturen. Je kunt heel goed zonnebloem, lijnzaad, koolzaad of arachideolie voor het seasonen gebruiken want deze oliesoorten beïnvloeden de smaak van de te bereiden gerechten op jouw bakplaat niet en zij zijn allen geschikt om gebruikt te worden bij zeer hoge temperaturen. Olijfolie daarentegen is niet geschikt voor het inbranden/inbakken/seasonen van pannen, bakblikken of bakplaten want deze olie heeft een uitgesproken smaak en is niet bestand tegen de hoge temperaturen wat de eerder genoemde oliën wel zijn.

De bakplaat inbranden

De door jou gekozen olie moet aangebracht worden in een zeer dun laagje. Het beste kun je daarvoor een stuk keukenpapier gebruiken. Daarop breng je de olie aan, wrijf het in over het oppervlak van de bakplaat  en met een nieuw stuk keukenpapier wrijf je het zachtjes uit over de gehele oppervlakte. Vervolgens laat je de bakplaat zo heet worden dat er een lichte walm vanaf komt ten teken dat de juiste temperatuur bereikt is.

Daarna laat je de plaat afkoelen tot een werkbare temperatuur en kun je opnieuw een laagje olie aanbrengen op dezelfde wijze. Meerder laagjes aanbrengen op die manier zorgt voor een duurzame anti-aanbaklaag.

Gas bakplaten

Nazorg

Na het inbranden/inbakken/seasonen van de bakplaat kun je het reinigen het beste doen zonder afwasmiddel maar slechts met behulp van heet water en een zacht sponsje. Afwasmiddel heeft namelijk een ontvettende werking die jouw aangebrachte anti-aanbaklaag aantast en dat zou toch zonde zijn nietwaar?

 

4 years ago