Hoe kies je de bakplaat die bij je past?

Hoe kies je de bakplaat die bij je past?

Hoe kies je de bakplaat die bij je past?

Een van de meest voorkomende machines in de professionele keuken is een bakplaat, ook wel een “platte grill” genoemd. Op een bakplaat kan je goed het kookproces volgen terwijl je verschillende groenten aan het bereiden bent. Door de grote open metalen kookplaat bovenop is al het te bereiden voedsel goed te zien.

Om de bakplaat te kiezen die in je horeca keuken past is het belangrijk om de volgende  hoofdkenmerken mee te nemen in je overweging; namelijk kracht, plaat en positionering. Elk kenmerk heeft een grote invloed op de efficiënte en effectieve werking van de bakplaat in de professionele keuken.

 

Klik hier voor alle bakplaten

 

Ga ik voor een gas of elektrische bakplaat?

Het eerste kenmerk staat voor de kracht van een bakplaat, dit kan uit gas of elektrisch bestaan. Ze werken beiden op dezelfde manier. Krachtige elementen die het bakoppervlakte verwarmen. Dit kan eronder zijn door middel van branders of ingebouwde verwarmingselementen in de plaat zelf. De laatste mogelijkheid geeft een snellere opwarming van de plaat.

De grote voordelen van gas zijn vooral op langere termijn merkbaar, de gas bakplaten zijn dan zuiniger in gebruik. Ook zullen de bakplaten sneller opwarmen dan de elektrische varianten.

Elektrische bakplaten hebben als voordeel dat ze flexibeler inzetbaar zijn dan de bakplaten op gas. Ze kunnen overal worden geplaatst, ook op plaatsen waar er geen aansluiting voor gas aanwezig is. De elektrische bakplaten zijn er in grote, krachtige modellen en ook in de kleinere varianten voor op bijvoorbeeld evenementen. 

Elektrische bakplaten

Welke soorten bakplaten zijn er.

Bakplaten zijn er in verschillende maten, materialen en soorten oppervlakten. Het tweede kenmerk, de soort plaat, heeft dus 3 belangrijke punten die een grote invloed hebben op de kookresultaten. Het is daarom van groot belang dat je goed kijkt naar hoeveel ruimte de bakplaat kan innemen in de keuken, op welk materiaal je wilt bakken en wat voor soort voedsel het meest op de bakplaat zal worden gebakken.

Wanneer je een grote ruimte hebt om alle keukenapparatuur in te plaatsen, zoek je waarschijnlijk ook een groot model bakplaat. Daarop kan je grote hoeveelheden voedsel bereiden en dus ook serveren aan de gasten. Daarnaast neemt een grote bakplaat ook veel energie om het kookgedeelte op de juiste temperatuur warm te houden. De grotere platen hebben vaak wel meerdere verwarming zones die afzonderlijk van elkaar zijn in te stellen. Zo kan je ook alleen de gedeeltes verwarmen die je gebruikt. Dit bespaart dan weer energie.

Een bakplaat kan van diverse materialen zijn gemaakt zoals gietijzer, staal, chroom of een keramisch oppervlakte.

Een bakoppervlakte van gietijzer is zeer geliefd in de horeca keukens, deze houdt namelijk de warmte goed vast wanneer je er langere periodes op aan het koken bent. Ideaal voor drukke restaurants en festivals. Het nadeel is wel dat het een zwaar product is en dus niet handig wanneer je de gietijzeren bakplaat vaak moet vervoeren. Ook kan er voedsel aan de plaat blijven plakken, dit kan natuurlijk worden verholpen met een beetje olie of boter.

Het stalen oppervlakte is de meest gekozen bakplaat. De plaat warmt heel snel op en is door het anti aanbakoppervlakte eenvoudig schoon te maken. Houd er rekening mee dat de dikte van de stalen plaat nogal eens kan verschillen. De dunnen stalen platen kunnen minder goed hun warmte vasthouden dan de gietijzeren platen.

De verchroomde bakplaten zijn eigenlijk de stalen oppervlakte met een verchroomde afwerking. Door deze afwerking kan de plaat de warmte goed overdragen naar het voedsel en geeft de plaat minder af aan de keuken. Het gepolijste effect voorkomt ook nog dat het voedsel blijft plakken.

Een hele nieuwe ontwikkeling zijn de keramische glas platen om op te bakken. Bij een glasplaat wordt er meer energie direct in het voedsel geleid in plaats van in de bakplaat. Door het gladde oppervlakte is het keramische glas makkelijker schoon te maken. Wel moet je een speciaal daarvoor ontworpen schraper gebruiken om zo krassen op de glasplaat te voorkomen.

Naast het materiaal van de plaat is er ook de structuur van de oppervlakte. De geribbelde en platte bakplaten hebben beide hun eigen voordelen in het gebruik. De platen met kleine groeven voeren het vet die van het gebakken voedsel afkomt af en brengen de mooie bakpatronen aan op het voedsel. De platte plaat is uiterst geschikt voor het bakken van eieren en pannenkoeken bijvoorbeeld. Je krijgt dan veel betere resultaten die ook mooier op een bord gepresenteerd kunnen worden voor de gasten. Ook zijn er modellen die een combinatie hebben van de geribbelde en platte bakplaat, voor wanneer je beide varianten nodig hebt.

Gas bakplaten

Waar komt de bakplaat te staan?

Hierin is de keuze eigenlijk tussen een tafelmodel bakplaat of een vrijstaande bakplaat met een onderstel. Beiden zijn er in vele soorten uitvoeringen. De bakplaten met een onderstel zorgen ook voor een extra opbergruimte eronder en staan direct op de juiste werkhoogte. Door het losse item kan de plaats zelf worden bepaald en indien nodig worden veranderd. Het is mogelijk dat de bakplaat onder een afzuigkap geplaatst dient te worden.

Een tafelmodel bakplaat kan natuurlijk op een stevige werkbank worden geplaatst of een los onderstel die al in de keuken aanwezig is. Bij het gebruik tijdens festivals of braderieën is het tafelmodel aan te raden door de flexibele plaatsing en makkelijk in het transport. Het is dus belangrijk om na te gaan waar en waarvoor de bakplaat gebruikt gaat worden.

Handige weetjes en tips voor het gebruik van bakplaten.

Hoe houd ik mijn bakplaat goed schoon?

Met een bakplaatschraper verwijder je eenvoudig alle achtergebleven etensresten. Kijk goed naar het soort bakplaat en welke schraper daarvoor geschikt is. Je wilt immers geen krassen op de plaat. Omdat elke bakplaat anders is zit er een handleiding bijgesloten. Hierin staat ook vermeld hoe je de bakplaat het beste kunt schoon maken zodat deze lang meegaat.

Wat voor soort voedsel kan je bereiden op een bakplaat?

Alles wat er in een ijzeren koekenpan kan worden gebakken kan ook op een bakplaat worden bereid. Denk hierbij aan groenten, eieren, vlees, vis en pannenkoeken. Er zijn eindeloze mogelijkheden.

Wat is een hersteltijd?

Een bakplaat heeft tijd nodig om tot de juiste temperatuur te komen. De modellen met dikke platen kunnen er wel 15-20 minuten over doen om de ingestelde temperatuur te bereiken. Daarna kan er pas worden gekookt. Wanneer de bakplaat een snelle hersteltijd heeft, is deze snel weer terug op de ingestelde temperatuur. Dit geld ook voor wanneer er groenten of vlees uit de koelkast op de bakplaat wordt neergelegd. De temperatuur zal dan ook eerst iets dalen voordat het weer op de ingestelde temperatuur is.

Is er een bakplaat die jullie aanraden?

Er zijn zoveel opties in de grootte, materiaal en plaatsing van een bakplaat dat je zelf bepaalt wat voor een bakplaat je nodig hebt. Kijk hierbij niet alleen naar het merk en de prijs, maar vooral naar de ruimte van de plaat en de functies die de bakplaat moet hebben. Wanneer dit duidelijk is kunnen we altijd met je meedenken en een advies uitbrengen.

Hoe kan het dat de coating van mijn gietijzeren bakplaat los laat?

De zwarte vlokken die los komen van een gietijzeren bakplaat zijn bijna altijd verbrandde etensresten. Dit is dus niet van de gietijzeren plaat los geraakt. Wanneer je zwarte losse stukjes op de bakplaat ziet, ga dan met de schraper aan de slag en maak de gietijzeren bakplaat grondig schoon.

Zijn een bakplaat en een contactgrill hetzelfde?

Beide keukenapparaten gebruiken verwarmde platen om voedsel te bereiden. Een bakplaat heeft alleen een onderplaat en de contactgrill een onder- en bovenplaat. Het voedsel wordt dan aan de boven en onderkant verwarmd, zo kan de kooktijd worden verkort.

Wat heb ik nog meer nodig bij de aanschaf van een bakplaat?

Voor het koken op een bakplaat zijn er diverse handige hulpmiddelen. Hierbij kan je denken aan een spatel of tangen om het vlees te draaien. Ook zijn RVS spiesen om vlees en groenten of vis aan te rijgen en zo op de bakplaat neer te leggen.

 

Klik hier voor alle bakplaten

4 years ago