Het kiezen van een passende contactgrill

Het kiezen van een passende contactgrill

Het kiezen van een passende contactgrill

Een contactgrill, ook wel een panini grill genoemd, heeft verwarmde platen die het voedsel verwarmen en door druk de kooktijd versnellen. De verwarmde platen zijn er in een enkele en dubbele variant. De bakplaten kunnen geribbeld of glad zijn of een combinatie daarvan. Met een contactgrill kan je diverse soorten voedsel bereiden en is geschikt voor in restaurants, op festivals, in sportkantines en eetcafés.

Welke soorten contactgrill platen zijn er?

De platen van een contactgrill verschillen van elkaar door de soorten oppervlakten en de materialen. In de platen zitten krachtige elementen die de grillplaten opwarmen. Elk oppervlakte zorgt voor een ander eindresultaat.

 

Klik hier voor alle contactgrills

 

De grillplaten met een gladde plaat halen het optimale uit het bakoppervlakte. De warmte van de plaat wordt snel over het voedsel verdeeld, omdat er meer van de plaat in contact komt met het voedsel. Dit verkort de baktijden en zijn de maaltijden dus sneller klaar.

Een geribbelde plaat geeft 2 resultaten op het voedsel. Door de kleine groeven wordt het vet afgevoerd, waardoor het dus een gezondere maaltijd wordt. Ook komen er mooie lijnen over het vlees, groenten en brood. Dit geeft een aantrekkelijke presentatie voor de gasten.

De gladde en geribbelde platen zijn ook met elkaar gecombineerd in één contactgrill, een gemengde plaat. Meestal is er dan een gladde onderplaat en een geribbelde bovenplaat in de grill. De voordelen van beide platen worden dan gecombineerd. De platte onderplaat zorgt voor een snelle baktijd en de geribbelde bovenplaat voor de mooie lijnen op het voedsel.

Naast de verschillende oppervlakten kan de plaat van een contactgrill van ander materiaal zijn gemaakt. Zo zijn er gietijzeren platen van een contactgrill die erg geliefd zijn door het uitstekende warmtebehoud. Dit voordeel is vooral handig voor drukbezochte horecagelegenheden waardoor de temperatuur van de contractgrill zo constant mogelijk blijft. De gietijzeren plaat van een contactgrill doet er wel langer over om op temperatuur te komen dan andere materialen.

Wanneer de contactgrill niet constant hoeft aan te staan voor de vraag van je gasten zijn de aluminium platen perfect. Ze worden snel warm en hebben een snelle warmte overdracht naar het voedsel tijdens het bakken. De aluminium platen zijn vaak zuiniger in gebruik, omdat deze contactgrill niet continue wordt gebruikt.

Zoals bij de bakplaten zijn ook de keramische platen voor een contactgrill nog nieuw in de markt. Het gebruiksgemak van deze contactgrills zit in de snelle opwarmtijden. Bijna onmiddellijk zijn de platen op temperatuur. De infrarood elementen in de keramische platen van een contactgrill zorgen hiervoor. Door het gladde glas oppervlakte zijn de bakplaten super eenvoudig schoon te maken en te houden. Ook geven ze meestal geen smaken door aan het volgende voedsel wat in de contactgrill wordt bereid. Bij het kopen van contactgrills is het dan ook belangrijk om goed na te denken over welk materiaal het beste aansluit bij jouw verwachtingen.  

 

Een greep uit het assortiment

De functies op een contactgrill zijn veelzijdig.

Elke contactgrill doet hetzelfde, ze bakken het voedsel met of zonder streeppatroon. Toch heeft elke contactgrill net weer andere handige eigenschappen. We hebben er een aantal voor je op een rij gezet.

Het vermogen van de contactgrill

De contactgrillen met een vermogen van 230V zijn compleet met een snoer en stekker aansluiting. Deze contactgrills zijn dus direct klaar voor gebruik. Bij de 400V contactgrill is dit niet het geval. Deze wordt zonder geleverd zodat je een contactgrill op de eigen voorzieningen kan aansluiten. Hoe meer vermogen de grill nodig heeft, hoe sneller die zal opwarmen en het voedsel zal bakken.

Een ingebouwde timer

Zoals bij de contact panini grill van Bartscher zitten er 6 ingebouwde tijdprogramma’s in de contactgrill verwerkt. Eenvoudig in te stellen en af te lezen met het digitale scherm. Dit bespaart op een losse timer die ook nog eens kwijt kan raken in de drukke keukens. Ook biedt een ingebouwde timer van contactgrills een vaste werkwijze en daarmee een constante bereiding.

Het opvangen van het vet

Dit kan bij elke contactgrill op een andere manier gaan. De meeste contactgrills hebben een opvanggootje of bak waar het vet in wordt opgevangen. De geribbelde platen van een contactgrill zorgen daarbij al voor de eerste opvang. Daarna is het wel noodzakelijk om dit verzamelde vet netjes te legen en schoon te maken.

Een contactgrill met een energiezuinige stand

Voor een drukbezocht restaurant - maar ook in een sportkantine - is het natuurlijk een grote winst wanneer je energie en daardoor kosten kunt besparen met een contactgrill. Met de energiezuinige functie op een contactgrill kan dat. Deze kan aan worden gezet in de rustige momenten wanneer je de contactgrill niet helemaal wilt uitzetten.

Een greep uit het assortiment

Wat je nog meer wilt weten over een contactgrill.

We hebben nog een aantal veel voorkomende vragen op een rij gezet. Mochten er nog vragen zijn die hier niet zijn beantwoord dan horen wij dat uiteraard graag. Neem contact met ons op via de telefoon, chat of email.

Is een paninigrill hetzelfde als een contactgrill?

Naast panini broodjes kunnen er heel goed burgers in de panini grill. Dus gemaakt voor de bereiding van panini’s maar ook heel goed te gebruiken om ander voedsel te bereiden, net zoals in de contactgrill. De contactgrill en de paninigrill hebben precies dezelfde werking.

Zijn er verschillen tussen een bakplaat en de contactgrill?

Het grootste verschil is dat een contactgrill een boven en onderplaat heeft om te bakken en de bakplaat één onderplaat voor het bakken. Het bakken zelf gaat op dezelfde manier, dus lijken de apparaten wel veel op elkaar. De bakplaat heeft meestal wel een grotere plaat om het eten op te bereiden. Dus kan er meer voedsel tegelijk op worden gebakken.

Is er een verschil tussen een salamandergrill en de contactgrill?

Er zijn een aantal belangrijke verschillen tussen de grills. De salamandergrill bereid het voedsel met elementen die de warmte naar het voedsel stralen. Een salamander kan in hoogte worden versteld en kan in de hoogste stand ook het bereidde eten warm houden op de gewenste temperatuur. Het voedsel in de contactgrill wordt bereid door direct contact met de platen.

 

Klik hier voor alle contactgrills

4 years ago