Het juiste glas voor een cocktail

Het juiste glas voor een cocktail
Posted in: Koopgids, Servies

Het juiste glas voor een cocktail

Het juiste glas voor een cocktail

Tegenwoordig worden cocktails steeds populairder, er zijn zoveel verschillende cocktails, dat het uiteraard ook zorgt voor een groot assortiment aan glazen. Welk glas past nou eigenlijk bij welke cocktail? Het is ook erg leuk om te experimenteren bij de keuze van de glazen als je een cocktail serveert. Neem bijvoorbeeld een Gin Tonic, wanneer je een ander vorm glas neemt dan normaal gesproken kan je dit lekkere drankje wellicht naar een hoger niveau tillen. De meeste cocktails kunnen in meerdere glazen geserveerd worden, wanneer je niet voor iedere cocktail een apart glas wilt kopen dan raden wij aan om de klassieke vormen te nemen, deze zijn universeel. Het is handig om bij het samenstellen van het nieuwe menu om te kijken welke cocktails je wilt gaan serveren, dan kan je de glazen daar op afstellen. Ga je voor de standaard mixdrankjes of wil je toch iets speciaals doen? Er zijn mega veel recepten te vinden op het internet, maar vind je het niet leuker om zelf te experimenteren en er je eigen draai aan te geven? Zo ga je mee in de hedendaagse trends en geef je je klanten een goede reden om nog eens terug te komen wanneer de cocktail bevalt!

 

Klik hier voor alle Cocktailglazen

Longdrinkglas

Het longdrinkglas is het meest gebruikte cocktailglas vanwege zijn veelzijdigheid. Met name cocktails als de mojito wordt in een longdrinkglas geserveerd. Het glas, vaak met ijs en een rietje, is bij uitstek geschikt voor mixdrankjes en cocktails met vruchtensap. In een druk café zijn longdrinkglazen ideaal voor het serveren van mixdrankjes. Ze zijn weliswaar niet stapelbaar maar omdat ze slank zijn, nemen ze in je glazenkast niet veel ruimte in beslag.

Ballonglas

Een ballonglas wordt voornamelijk gebruikt voor cocktails als Gin Tonic, je eigen gin-tonic mixen lijkt op het bereiden van een luxe gerecht: een beetje tijd en een paar verse ingrediënten is alles wat je nodig hebt voor een prikkelende cocktail die je smaakpapillen laat tintelen. Vul je Gin glas met veel ijs en schenk een deel van je favoriete Gin en drie delen goede tonic in. Dit is het perfecte podium voor je cocktail. Het is goed om te weten welke botanische producten gebruikt zijn bij het destilleren van je gin, omdat je de smaken ervan kunt aanvullen om het beste uit je cocktail te halen. Elke Gin bevat jeneverbes, dat is dus een goede garnering om mee te beginnen. Maar experimenteer gerust, bijna elke soort kruid, fruit of groente komt in aanmerking als uitbreiding. Sommige cafés gaan zelfs zover dat ze hun eigen gin kruiden maken om de zoetheid te neutraliseren. Wees gewoon creatief en mix een heerlijke cocktail. De extra ruimte in het ballonglas creëert een drankje dat de traditionele gin-tonic echt verrijkt. Het bolle cocktailglas wordt steeds populairder door heel Europa! Ballonglazen hebben een groter volume. Stel je ijsblokjesmachine daarom zo af dat hij de grootst mogelijke ijsblokjes maakt. Kleine blokjes smelten te snel, waardoor ze de drank verdunnen en de smaak laten verwateren.

Margaritaglas

Stijlvol en praktisch, dat is volgens ons de beste omschrijving voor dit glas. Een magaritaglas ziet er aantrekkelijk uit maar dat uiterlijk komt ook je cocktail ten goede. Dankzij de royale opening kun je onder het drinken het scherpe en pittige aroma van limoen en tequila ruiken. Pas goed op als je een margarita klaarmaakt: zorg dat er bij het aanbrengen van de zoutrand geen zout aan de binnenkant van het glas terechtkomt. Als dat gebeurt kan er zout in de drank vallen en krijg je een ziltig zooitje. Bij het maken van een garneerrand hoef je je overigens niet te beperken tot keukenzout of witte suiker. Je kunt het bijvoorbeeld ook eens met gerookt zout proberen. Je kunt zelfs gedroogde groente in een kruidenmolen doen en zo een kruidig poeder bereiden. De eenvoudigste manier om te voorkomen dat de garnering aan de binnenkant van het glas terechtkomt ,Houd het glas in een rechte hoek vlak boven het zout of de suiker en geef een tikje tegen de glasrand. Vervolgens draai je het glas en doe je het nog een paar keer. Het mooie van deze techniek is dat het aroma van de cocktail bewaard blijft en je niet het risico loopt dat overtollige garnering in het glas terechtkomt.

Martiniglas

Een van de elegantste cocktailglazen is ongetwijfeld het martiniglas. Maar dit glas heeft meer dan alleen een knap uiterlijk. Net als bij de meeste glazen op voet is het de bedoeling dat de warmte van je handen niet inwerkt op je drankje. Bij een martini doe je geen ijs in je glas, dus zelfs een klein beetje lichaamswarmte kan je perfect gemixte drankje verpesten. Als je een martini in een verkeerd glas serveert, kan zich nog een ander probleem voordoen. Doordat de dichtheid van de gebruikte ingrediënten verschilt, zouden de vloeistoffen in een rechte tumbler lagen vormen en de cocktail een bittere smaak bezorgen. Het kegelvormige martiniglas voorkomt dat en zorgt ervoor dat alles keurig gemixt blijft.

De verschillende glazen

 

 

4 years ago