Het bestek mag en kan niet ontbreken

Het bestek mag en kan niet ontbreken
Posted in: Inspiratie, Tafelgerei

Het bestek mag en kan niet ontbreken

In een snackbar, restaurant, sportkantine, festival of een feestje. Bestek kan niet ontbreken. Voor het eten van je patatje, een hoofdgerecht met vlees of vis en het dessert. Bij het eten van voedsel gebruik je eigenlijk altijd wel bestek. Er zijn veel soorten bestek op de markt, allemaal in hun eigen serie en materiaal samenstellingen. Bij ons alleen al is er een keuze uit meer dan 40 bestek series. Het bestek kies je zorgvuldig en gaat jaren mee, wanneer het goed wordt onderhouden. Bestek is er in allerlei vormen, je kan het meegeven aan de klanten of de tafels mee indekken.

Bestek is er in vele vormen

Bestek kan je eigenlijk in de volgende 4 grote groepen verdelen; messen, vorken, lepels en bestek met een speciaal doel. Binnen deze groepen is het bestek ontworpen voor de soorten gangen die er in een menu zijn en voor het voedsel. Zo zijn er een dessert vorken,- messen en lepels, welke kleiner zijn voor de doorgaans kleinere porties. Of een gekarteld mes voor het snijden van vlees, worst en pizza. De visgerechten worden gegeten met een visbestek. Daarnaast heb je voor bepaalde vissoorten speciaal bestek nodig, dit maakt het eten eenvoudiger. De slakkentang gebruik je om de escargot uit het huisje te wippen, of het oestermes voor het openen van de oesters, om de harde schaal van de krab te kraken heb je een krabtang nodig. Wanneer je deze gerechten in het restaurant serveert is het van belang om deze bestek soorten in huis te hebben.

In de groep lepels zijn er naast de soeplepel en tafellepel ook lepels voor dranken en desserts. Deze zijn kleiner en hebben soms een meer ovale vorm. De koffielepel, ontbijtlepel en de sorbetlepel zijn hier enkele voorbeelden van die veel worden gebruikt. Uit eten gaan doe je vaak samen met volwassenen en/of kinderen, voor de kleintjes mag het kinderbestek niet ontbreken. Voor de kleine handen en mond is het bestek ronder gevormd en minder groot dan het standaard bestek. Naast het gevarieerde bestek voor de gasten wordt er in de keuken ook bestek gebruikt, zoals opscheplepels en patisseriemessen. Dit bestek mag natuurlijk niet worden vergeten voor de bereiding van al het voedsel.

Bestek Becchetti

Soorten materialen in het bestek

Naast de verschillende vormen bestek geeft het materiaal ook een groot onderscheid tussen de soorten bestek. Er zijn manieren van polijsten voor de afwerking, meerderen kleuren, types roestvrij staal en milieuvriendelijke materialen. Deze onderdelen kunnen ook heel bepalend zijn voor de keuze in het bestek. Een luxe uitstraling, bestendig tegen buiten of hecht je toch meer waarde aan de biologisch afbreekbare materialen.

Het roestvrij stalen bestek is er in 2 types, namelijk de 18/0 en de 18/10. De nummers verwijzen naar het type roestvrij staal dat in het bestek wordt gebruikt. Roestvrij staal bestaat uit meerderen elementen waardoor de samenstelling kan worden veranderd. Het eerste nummer “18” verwijst naar het chroomgehalte in gewicht. Chroom zorgt voor de roestvrije eigenschap in het staal en geeft een zachte glans die kan worden gepolijst. Het chroom geeft extra weerstand tegen oxidatie of roesten. Het tweede nummer “0” of “10” laat weten hoeveel nikkel er in gewicht in het materiaal zit. Wanneer er geen nikkel is toegevoegd behoud het bestek zijn magnetische eigenschappen. Dit is handig wanneer je gebruik maakt van magnetische opbergsystemen voor het bestek. Een toevoeging van nikkel geeft meer corrosie bescherming aan het bestek, waardoor putjes en roest worden voorkomen. Het bestek met een 18/10 samenstelling is altijd duurder, omdat nikkel een duur metaal is. Zoals we al even noemde kan de zachte chroom laag worden gepolijst. Dit is een afwerkingproces welke uit meerderen lagen kan bestaan. Het best gepolijste bestek kan tot wel 27 lagen bevatten, dit komt voor bij het roestvrij stalen 18/10 bestek. Ook kunnen er verschillende afwerkingen worden aangebracht in het handvat van de messen, vorken en lepels.

Wil je meer kleur in het bestek? Met de merken Gioia en Kristallon zit je dan helemaal goed. Gioia heeft de warme kleuren goud, brons en donker metaal die een klassieke tijdloze uitstraling geven. Ze passen goed bij de feestdagen en bruiloften. Voor een luchtige en vrolijke sfeer past het melamine bestek van Kristallon goed. Het fel rood, geel, blauw en groen is ideaal voor buiten en geeft binnen kleur op tafel. Melamine heeft de voordelen dat het onbreekbaar is en tegelijk heel sterk, ideaal voor buiten en intensief gebruik.

Voor alle natuur liefhebbers is er het milieuvriendelijke bestek gemaakt van hout, bamboe of CPLA. Allemaal biologisch afbreekbare materialen die worden gebruikt. Het hout en bamboe spreekt voor zich, het CPLA zullen we kort toelichten. CPLA is een combinatie van PLA en talk. PLA zijn natuurlijke grondstoffen van maïszetmeel, suikerbiet of suikerriet. Het talk zorgt ervoor dat het bestek stevig is en bestendig tot 85⁰C. Het CPLA geeft een meer luxe uitstraling dan het hout of bamboe. Door de diverse materialen binnen het milieuvriendelijke bestek is er voor elke sfeer een passende keuze. Ook voor een snackbar zijn de bekende plastic vorkjes te vervangen voor de biologisch afbreekbare optie van hout en bamboe.

Olympia bestek

Het presenteren van bestek

Bestek kan je op allerlei manieren presenteren bij het voedsel oftewel geven aan de gasten. Bij een frietje steek je het vorkje er vaak bij in en geef je een servet mee. Op festivals wordt het bestek vaak gerold in een servet om direct met het eten mee te geven aan de klant. In een restaurant of lunchroom kan er een emmertje met bestek op tafel worden neergezet of leg je het bestek neer voor de gast. Het neerleggen van de messen, vorken en lepels kan op meerderen manieren, net wat er bij je past. Wanneer je de volgorde van de gangen aanhoud met het inleggen van het bestek, dan leg je dit van buiten naar binnen neer. Vorken worden niet strak naast elkaar gelegd, maar dakpansgewijs. En boven het bord komt het dessert bestek te liggen, met de lepel naar links en het vorkje naar rechts wijzend.

Het bestek en een servet wordt vaak samen aan de gast gegeven. Soms vormen ze ook een eenheid door het bestek in het servet te vouwen. Hiervoor gebruik je de polyester servetten met katoen. Deze zijn er in een effen kleur of met lange strepen erop, naast de strepen kan je dan de lepel, vork en het mes neerleggen. Er zijn ook papieren bestekzakjes waar een passend servet inzit of kan worden ingestoken. Hier kan het bestek ook bij in. Deze setjes kunnen snel op de tafels worden neergelegd wanneer de gasten komen eten en zijn ook ideaal voor buiten gebruik. Kies je ervoor om een servet los op tafel neer te leggen, breng deze dan in stijl met een zilverkleurige servetring.

4 years ago