Een heteluchtoven; hoe werkt deze?

Een heteluchtoven; hoe werkt deze?

Een heteluchtoven; hoe werkt deze?

In de  professionele keuken is een oven onmisbaar voor de bereiding van voedsel. Er zijn verschillende soorten ovens op de markt. Zoals de gasoven, conventionele oven, hetelucht of convectieoven, stoomoven en de combimagnatron. Ze hebben allemaal een unieke werking. Denk voor de aanschaf van een oven goed over waarvoor je deze gaat gebruiken.

De heteluchtoven kenmerkt zich door de ventilator die de warme lucht snel en gelijkmatig door de oven verspreid. Door de circulatie van de hete lucht wordt het voedsel sneller bereid en kan je in meer lagen tegelijk bakken. De voorverwarmtijden zijn korter en de totale kooktijden zijn minder lang. Ook kan de heteluchtoven lager op temperatuur worden ingesteld.

Een greep uit het assortiment

Wanneer kies je voor de heteluchtoven?

Een heteluchtoven heeft een unieke werking door de gelijkmatige verdeling van de warme lucht. De temperatuur is heel goed in te stellen en de oven heeft geen warmtezones, overal is er een gelijke temperatuur. Hierdoor hoef je minder op het voedsel in de oven te letten en is er bijna geen verbranding aan de oppervlakte van het voedsel. In een heteluchtoven blijft het vlees sappiger en wordt de vis lekker knapperig met het behoud van vocht. De kortere bereidingstijd zorgt ervoor dat er minder tijd is om het vlees te laten krimpen en de sappen behouden blijven. De koekjes, taarten en gebak worden ook perfect afgebakken.

De heteluchtoven wordt ook wel convectie oven genoemd. Convectie is een ander woord voor hetelucht. Doordat de warmte in de heteluchtoven gelijkmatig door de ventilator wordt verdeeld, kookt het voedsel sneller dan in een conventionele oven waar er een boven- en onderwarmte wordt afgegeven. In een conventionele oven wordt vaak de bovenplaat warmer, waardoor oppervlakten sneller garen dan de binnenkant van het voedsel. Hierdoor krijg je niet de gewenste resultaten.

De hete lucht die over het voedsel blaast in de convectieoven zorgt ook voor een mooiere bruining van vlees zoals kip.

De kortere bereidingstijden in een heteluchtoven zorgen ervoor dat gasten sneller kunnen worden bediend, wat natuurlijk tevreden gasten oplevert en tijd bespaart.

Waar let je op bij het plaatsen van de heteluchtoven?

De heteluchtoven heeft vaak een centrale functie in de horeca keuken, maar moet ook een positie krijgen waardoor andere activiteiten niet worden belemmerd. Wanneer je gebruik maakt van meerdere keukenapparatuur of werkunits is het ook handig als deze op elkaar afgestemd zijn. Dit helpt mee aan een efficiënte werkwijze en vermindert de looptijd tussen de apparatuur in de keuken. Daarnaast heeft een convectieoven altijd een elektrische aansluiting nodig. Houd er rekening mee dat de deuren open kunnen, de toegang tot de oven groot genoeg is en de ruimte waar de oven komt te staan opgemeten is.

Handige functies van de heteluchtoven.

In een drukke keuken is het heel praktisch om de temperatuur en de kooktijd te kunnen instellen van de heteluchtoven. Je kan ondertussen dan de andere werkzaamheden uitvoeren. In restaurantketens kunnen er vaste instellingen van tijd en temperatuur worden afgesproken zodat er overal hetzelfde mooie resultaat kan worden gepresenteerd op de borden. De instellingen op een heteluchtoven kunnen met draaiknoppen of digitaal op een scherm worden gedaan. In ons assortiment hebben we beiden geselecteerd voor een uitgebreide keuze.

Met de gastronorm of bakkersnorm platen kunnen vlees, vis, en al het andere voedsel gemakkelijk in de heteluchtoven worden geplaatst. De lage zijkanten zorgen ervoor dat de warme luchtstroom goed over het voedsel kan gaan. Voor en na de bereiding in de convectieoven kan het voedsel op de bakplaten door de universele maat eenvoudig worden verplaatst naar andere keukenapparatuur. Zo hoeft het voedsel niet elke keer van de bakplaat worden gehaald.

Een heteluchtoven is er in diverse maten en kan dus op verschillende plaatsen worden neergezet. De tafelmodellen zijn handig voor in de kleinere keukens en kunnen op de werkbank worden geplaatst. In grote keuken is er vaak meer kookcapaciteit nodig en dus grotere ovens. Hierin kunnen meerderen GN platen of bakken worden geplaatst. Het is ook mogelijk om meerderen ovens op elkaar te stapelen met de speciale stapelkits en onderstellen. De onderstellen zijn er in verschillende hoogtes waardoor de oven altijd van de grond af staat.

 

Een greep uit het assortiment

4 years ago