Breng de knusse warme wintermaanden door in sfeer

Breng de knusse warme wintermaanden door in sfeer
Posted in: Inspiratie, Seizoenen

Breng de knusse warme wintermaanden door in sfeer

De wintermaanden zijn in aantocht, welke sfeer wil jij creëren in je restaurant? In onze blog lees je leuke trends, tips en ideeën. 

Vanaf oktober dalen de temperaturen echt en past elke horecagelegenheid zich daarop aan. Het terras buiten wordt winterproof gemaakt of misschien wel helemaal opgeruimd. Het is tijd om je gasten naar binnen te halen, in een warme omgeving. De gerechten op het menu worden aangepast en de aankleding op tafels en de bar wordt donkerder in kleur.

Een knusse sfeer creëer je op verschillende manieren, één daarvan is door veel kaarsen neer te zetten. Het fijne aan kaarsen is dat deze in vele maten en kleuren te verkrijgen zijn. Vaak heb je al kaarsenstandaards of waxinelichtjes houders waar je een passende kaars voor zoekt. De standaards zijn door hun grootte geschikt voor tafels met meerderen personen en de houders staan mooi op de 2- en 4-persoons tafels. Tafellinnen doet het ook altijd goed om warmte te creëren in een ruimte. Gebruik donkere kleuren in het servies en kies een chique of juist robuust bestek. Zet zoveel mogelijk op tafel voor de gasten, zodat alles binnen hand bereik staat. Dit kan de suikerpot, een theedoos, het zout & peper stel of de servetten zijn. Om de warme huiselijke sfeer helemaal af te maken serveer je als dessert een heerlijk warme appeltaart. Deze kan ook prima worden aangeboden bij een kopje koffie of thee.

Kaarsverlichting

 

In de koude wintermaanden staan er ook feestelijke dagen voor de deur. Voor restaurants en andere eetgelegenheden zijn dit drukke dagen en gaan er veel voorbereidingen aan vooraf. De grootste feestdagen zijn de kerstdagen en oud & nieuw. Daarbij hoort een stukje luxe, overdaad en heel veel warmte. Dit kan je laten terugzien in de gerechten en aankleding. Het dagelijkse bestek kan worden vervangen door een goud of koper kleur vorken, messen en lepels. De glazen en borden hebben een goud randje en worden op een andere wijze geserveerd. Een verrassende manier om gerechten te serveren is met een cloche. De cloche is van roestvrijstaal en heeft een schaal met daarop een deksel. De gasten zien niet wat er wordt geserveerd tot alle obers aan de tafel staan en het deksel er tegelijk af halen.

 

Breng het menu ook in de winterse sferen met ovengerechten, gevogelte en wild. Bereid deze gevarieerde gerechten in een braadslee of ovenschaal. Deze schalen lijken veel op elkaar, ze kunnen in de hete oven en zijn geschikt voor vlees, vis en gevogelte. Alleen met een braadslee kan je het vlees ook eerst aanbraden op gas en daarna in dezelfde schaal in de oven verder laten garen. Ook is een braadslee veel groter en heeft vaak handvaten aan de zijkanten. Ovenschalen zijn gemaakt van glas, porselein, emaillen of gietijzer. Deze materialen zijn niet allemaal geschikt voor het bakken op gas of inductie. Je kan winterse producten gebruiken, maar dat is tegenwoordig met alle kassen, koelcellen en het importeren van groeten en fruit niet meer nodig. Er kunnen zelfs aardbeien in december worden gegeten. Bij de gerechten past een heerlijke wijn die in het eten kan worden verwerkt of erbij kan worden gedronken. Stel een wijnkaart op waar de gasten rustig in kunnen zien welke soorten wijnen er zijn. Adviseer waar nodig en laat ze ook proeven van de wijn die ze hebben gekozen.

 

Een greep uit onze braadsledes

 

Sommige restaurants kunnen en laten ook hun terras buiten staan in de wintermaanden. Mocht je dit doen, dan kan je de setting ook omtoveren in een warme sfeer. Gebruik kussens en dekens voor op de banken en stoelen. Plaats een terras verwarming en maak een overkapping waar de gasten droog kunnen zitten. Dit houdt ook de wind tegen en geeft een mooie sfeer op het terras. De menukasten voor buiten hebben licht en laten aan de voorbijgangers zien wat het aanbod is. Gebruik lichtborden en krijtborden buiten aan de muur om specialiteiten aan te prijzen. Wil je een stapje verder gaan? Zet een tafel buiten en plaats hierop een wafelijzer, een thermoskan met warme chocolademelk en slagroom. De wafels kunnen op een stokje worden bereid en met chocoladesaus worden overgoten. Of serveer de wafels met warmen kersen voor een smakelijk dessert.

4 years ago