Bakken en braden op bakplaten maar hoe houd ik ze schoon?

Bakken en braden op bakplaten maar hoe houd ik ze schoon?
Posted in: Inspiratie, Schoonmaken

Bakken en braden op bakplaten maar hoe houd ik ze schoon?

Onze blogpagina over het schoonmaken van je bakplaten in de horeca

Een van de veel gestelde vragen die wij krijgen is wel; Hoe maak ik mijn bakplaat schoon? Nou dat antwoord is in principe niet heel moeilijk maar omdat er vele verschillende bakplaten zijn willen we hier toch wat dieper op ingaan. In de blog hieronder staat precies omschreven hoe jij jouw bakplaat goed schoon kunt maken en wat voor type poetsen / krabben er bij jou van toepassing is. 

 

Hoe poets ik de plaat?

Stel jij koopt een nieuwe bakplaat en natuurlijk wil je daar heel lang plezier van hebben. Een goede reiniging is echt van levensbelang voor de levensduur van jouw bakplaat. Wij van de Horeca-Voordeelshop hebben daarom allerlei schoonmaaktips voor jou op een rijtje gezet, zodat jij zeker weet dat je de plaat goed poetst als je hem ná gebruik naar behoren wilt reinigen op een hygiënische wijze en conform de voorschriften op basis van de HACCP.

 

Verschillende materialen vereisen verschillende reinigingen.

Er zijn namelijk bakplaten van roestvrijstaal (rvs) maar ook van chroom (chromium) en elke plaat dient op een juiste een passende wijze te worden gereinigd.

De verschillende stappen in het schoonmaakplan zullen wij dan ook met jou doornemen. We beginnen met het reinigen van de roestvrijstalen bakplaat in de professionele horeca-keuken, maar ook voor thuis kun je veel hebben aan de beschreven schoonmaaktips.

Stap 1:

Een schraper is een onontbeerlijk attribuut voor het afschrapen van overtollig vet- en voedselresten op elke bakplaat, dus zowel voor de roestvrijstalen platen alsook voor de chroomplaten is een schraper een geëigend middel om snel en eenvoudig de plaat ná elk gebruik oppervlakkig te reinigen. De vet- en voedselresten verdwijnen in de afvallade van de bakplaat en kunnen desgewenst direct worden weggenomen door gebruikmaking van een stuk keukenrol.

Stap 2:

Regelmatig maar zeker eens per dag is het aan te raden om de afvallade te legen, te wassen en te desinfecteren om daarna de bovenkant van de bakplaat te polijsten met een schone doek. Is de oppervlakte van jouw bakplaat extreem vervuild? Schraap dan de plaat af terwijl deze nog heet is, reinigen gaat dan een stuk gemakkelijker dan wanneer de plaat volkomen is afgekoeld. Let er hierbij wel op dat je steeds schraapt  in de juiste richting om het roestvrijstalen oppervlak niet te beschadigen door krassen.

Stap 3:

Zeker eens per week is het raadzaam om de bakplaat grondig te reinigen en te desinfecteren. Trek eerst de stekker uit het apparaat, laat de plaat geheel afkoelen, neem een nieuwe reinigingsdoek en een niet schurend bakplaat-reinigingsmiddel. Daarna de plaat grondig afspoelen met water en nadrogen met een microvezeldoek.

Stap 4:

Na die grondige wekelijkse reiniging kan het nodig zijn om de plaat opnieuw in te oliën. Je kunt dan de plaat insmeren of inspuiten met een dun laagje bakolie of spray.

 

Het reinigen van een chromium oftewel chromen bakplaat in een paar gemakkelijke stappen:

Stap 1:

Na elke voedselbereiding is het raadzaam om het oppervlak van de plaat door middel van een schraper te reinigen. Vet en achtergebleven voedselresten verdwijnen in de afvallade van de bakplaat.

Stap 2:

Aan het einde van elke dag dient de chromen plaat te worden geschraapt door middel van de schraper om daarna met water en een milde zeep en een schone doek te worden gewassen. Uiteraard laat je de plaat eerst afkoelen voordat je met deze stap begint. Na het wassen kun je plaat droogwrijven met een nieuwe schone doek en het oppervlakte van de plaat kun je polijsten door gebruikmaking van een andere schone doek.

Gebruik nooit puimsteen, staalwol, schuurmiddelen om de platen te poetsen. Deze middelen kunnen krassen veroorzaken in het oppervlakte van de materialen.

4 years ago