6 waardevolle tips voor het maken van een menukaart

6 waardevolle tips voor het maken van een menukaart

6 waardevolle tips voor het maken van een menukaart

Van het bedenken van de lekkerste gerechten tot een unieke drankkaart maken, er komt veel kijken bij het runnen van een restaurant. En zo’n menukaart maken voor restaurant is misschien wel belangrijker dan je denkt! Dit is uiteindelijk hetgeen waar gasten hun keuze op gaan baseren. Zo wil je keuzestress voorkomen en een passende beleving creëren, maar hoe doe je dit? In deze blog lees je 6 waardevolle tips voor het maken van een menukaart!

Houd het aanbod beperkt

Als restaurant wil je natuurlijk de lekkerste gerechten voorschotelen, maar het is natuurlijk ook niet de bedoeling dat er een extreme vorm van keuzestress bij de gast ontstaat. Er is dan ook een bepaalde regel voor het maximale aantal gerechten op een menukaart: 10 voorgerechten, 10 hoofdgerechten en 6 desserts. Houd het aanbod dus beperkt bij een menukaart maken voor horeca.

Menukaarten

Wie is jouw doelgroep?

We hadden het net al even over de vuistregel van het aantal gerechten, maar het is natuurlijk ook belangrijk dat jij jouw doelgroep kent. Ga je zelf een menu kaart maken? Weet dan wie de doelgroep is en waar zij van houden. Op deze manier kun je passende gerechten samenstellen op basis van de wensen en behoeften van de doelgroep.

Overzichtelijke indeling

Mensen houden van overzicht. Of het nu gaat om een georganiseerde planning of een duidelijke menukaart, overzicht is belangrijk! Hoe je dit doet? Door gerechten in categorieën te plaatsen en een consistent lettertype te hanteren. Hierdoor kunnen de gasten snel bepaalde gerechten vinden en is het ook nog eens goed leesbaar. Kies daarnaast voor een rustige achtergrond bij een menukaart maken voor horeca.

menukaart

Een passende beleving creëren

Ieder restaurant is uniek. Waarom? Omdat er altijd een bepaalde sfeer hangt. Creëer dan ook een beleving die bij het restaurant past als je menukaarten voor horeca gaat maken. Hierbij is het ook belangrijk dat alles op elkaar aansluit. Heeft het restaurant een chique en minimalistische uitstraling? Dan zal je deze stijl ook moeten hanteren op de website én op de menukaart. Hierdoor wordt alles één geheel.

Een verhaal vertellen

Heb je al eens van storytelling gehoord? Dit is namelijk iets wat steeds belangrijker wordt bij een menukaart maken. Wist je dat een gast eerder interesse heeft in het verhaal achter bijvoorbeeld een gerecht dan het gerecht zelf? Zorg ervoor dat bepaalde gerechten of ingrediënten een verhaal vertellen. Waar komt een product bijvoorbeeld vandaan? En wat is de geschiedenis van het restaurant? Door dit soort punten mee te nemen als je een menukaart gaat maken, betrek je de gast echt bij het restaurant.

Menukaarthouders

Wees origineel

Uiteindelijk is het natuurlijk de bedoeling dat een restaurant zich op een unieke manier kan onderscheiden van de concurrenten. Wees dus origineel bij een menukaart maken voor restaurant. Extra tip: blijf vasthouden aan je eigen identiteit. Je wilt dat alle gasten dezelfde beleving ervaren en erover gaan praten. Origineel blijven als je een menu kaart gaat maken hoeft dan ook niet altijd lastig te zijn.

2 years ago