Welke horeca keukenmessen heb je écht nodig (en waarvoor)?

 Welke horeca keukenmessen heb je écht nodig (en waarvoor)?
Posted in: Keukengerei

Welke horeca keukenmessen heb je écht nodig (en waarvoor)?

 

Er zijn talloze verschillende soorten horeca koksmessen die je in de keuken kan gebruiken. Hiermee kun je diverse ingrediënten op een fijne manier snijden, wat resulteert in mooi opgemaakte gerechten. Maar welke verschillende soorten messen zijn nou echt noodzakelijk? En welk mes waarvoor?

Koksmes

Met een koksmes kun je eigenlijk alles snijden. Groenten, vis, vlees of kruiden, met de horeca koksmessen kom je heel ver. Naast het feit dat een koksmes dus heel multifunctioneel is, kun je snel en in grote hoeveelheden voedsel snijden. Niet geheel onbelangrijk wanneer het druk is in jouw horecazaak.

Vleesmes

Wellicht heb je de term Tsuki Japans vleesmes al eens voorbij horen komen, want dit is een van de vele soorten keukenmessen waar je vlees mee kan snijden. Het is speciaal geschikt voor het snijden van vlees en het is een zeer scherp keukenmes! Een Japans vleesmes kan en mag dan ook niet ontbreken in je collectie.

Hakmes

Een hakmes is een ander soort chefmes waarvoor je iets meer kracht moet gebruiken. Het wordt namelijk gebruikt voor het hakken van (halfbevroren) botten, vlees en harde groente. Ook dit is iets waar vrijwel iedere horecazaak dagelijks mee te maken krijgt. Voor welk hakmes ga jij?

Groentemes

Met een groentemes kun je diverse soorten groente en fruit pellen en snijden. Het is een scherp keukenmes en een perfecte aanvulling op je verzameling verschillende soorten messen!

Universeelmes

Met een universeelmes kun je groente, fruit of kruiden (fijn)snijden, maar je kunt er ook vlees mee schoonmaken. Klinkt dat niet als hét perfecte mes? Veel professionele keukens beschikken over een aantal universeelmessen, aangezien je hier nooit genoeg van kunt hebben.

Broodmes

Een broodmes herken je aan de kartelrandjes en is speciaal ontworpen voor het snijden van brood. Het is dan ook niet geheel zonder reden dat er altijd wordt aangeraden om brood te snijden met een speciaal broodmes. Het brood wordt namelijk niet geplet wanneer je dit snijdt met een broodmes, in tegenstelling tot andere messen.

Tourneermes

Ook een tourneermes verdient een plekje in jouw messencollectie. Dit wordt ook wel een vogelbek genoemd en is perfect voor het tourneren van groenten en het schoonmaken van champignons. Doordat een tourneermes is voorzien van een gekromd lemmet, blijven de vitaminen behouden.

Officemes

Met zoveel soorten keukenmessen bestaat er ook nog de officemes en dit is een soort schilmesje. Hiermee kun je ideaal kleinere groenten reinigen en versnijden. Ondanks dat sommige messen multifunctioneel zijn, moet je dus wel weten welk chefmes waarvoor je gebruikt. Dan krijg je het gewenste effect!

1 year ago